21:53 19 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  1160
  Pratite nas

  U okviru ciklusa manifestacija koje su posvećene obeležavanju 75. godišnjice Pobede u Velikom Otadžbinskom ratu, u Galeriji Ruskog centra za nauku i kulturu ,,Ruski dom“ u Beogradu 29. avgusta u 18 časova biće otvorena izložba „Oslobođenje Minska i Belorusije“.

  Fotografije, dokumenta, plakati, karte i planovi vojnih operacija detaljno govore o junačkom otporu sovjetskog naroda protiv okupacionog režima nacističke Nemačke na teritoriji Belorusije, koji je trajao do kraja jula 1944. godine i obuhvatio je ratne operacije grupacija Crvene Armije, partizana, ilegalnu borbu i otpor civila, stoji u saopštenju Ruskog doma.

  Duge tri godine je beloruska zemlja patila pod fašističkim jarmom. Put ka njenom oslobođenju otpočeo je 1943. godine, kada su, zahvaljujući Smolenskoj, Brjanskoj, Černigovsko-Pripjatskoj, Lepeljskoj i Gomeljsko-Rečickoj operaciji, oslobođeni prvi beloruski gradovi.

  Potpuno oslobođenje Belorusije je nastupilo 1944. godine, tokom jedne od najvećih i najznačajnijih vojnih operacija Velikog Otadžbinskog rata — Beloruske strateške ofanzivne operacije „Bagration“, koja je rezultirala oslobođenjem Belorusije, dela Baltika i Poljske i omogućila je izlazak prema granici Istočne Prusije.

  Borbe, koje su se odvijale na ogromnoj teritoriji, odlikovale su se žestokim i beskompromisnim otporom i postale su značajan deo istorije Velikog Otadžbinskog rata, svetla stranica njegove junačke i tragične istorije.

  Izložbu je priredio Državni muzej istorije ruske književnosti „Vladimir Ivanovič Dalj“, u saradnji sa Beloruskim državnim muzejom istorije Velikog Otadžbinskog rata, Državnim centralnim muzejom savremene istorije Rusije i Centralnim muzejom Velikog Otadžbinskog rata, zaključuje se u saopštenju.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga