18:49 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 180
  Pratite nas

  Srbija je odgovorna i pozudana članica Uneska, a kako bi jače doprinosila njenom radu, ponovo će se kandidovati za Izvršni savet te, kako je zovu, intelektualne grane UN, izjavio je danas ministar Ivica Dačić, nakon konferencije „Medijska i informaciona pismenost u digitalnom dobu“, kojoj je prisustvovala i direktorka Uneska Odri Azule.

  „Srbija želi da što bliže i više sarađuje sa Uneskom na svim poljima, kao i u realizaciji sveukupne Agende održivog razvoja 2030“, rekao je Dačić novinarima, nakon prvog dela skupa koji pokazuje spremnost Srbije da doprinese realizaciji globalnih prioriteta i ciljeva Uneska i ukazuje na važnost medijske i informacione pismenosti.

  Dačić je ocenio da je učešćem direktorke Uneska Odri Azule, za čiji izbor je Srbija glasala, skupu u Beogradu potvrđena potreba za jačanjem saradnje ne samo u oblasti zaštite kulturne baštine, što je, kako je dodao, za Srbiju značajno, pogotovo zbog Liste svetske baštine u opasnosti, već i u svim oblastima u nadležnosti Uneska.

  On je dodao da u svim susretima posebno ukazuje na kulturnu baštinu na KiM, imajući u vidu da su četiri crkve i manastira pod zaštitom Uneska.

  Kako je dodao, posebna pažnja se posvećuje i istorijskim spomenicima u ostalim delovima Srbije.

  Podsetio je da je Srbija svoj anagažman u Unesku pokazala i kroz članstvo u Savetu, kao potpredsednica, i da će se kandidovati za reizbor, kako bi nastavila da daje svoj doprinos.

  Azule je zahvalila Srbiji i na angažmanima oko realizacije mandata u vezi sa kulturom, naukom, obrazovanjem, komunikacijama i informacijama, kao i na organizaciji skupa, zahvaljujući kom će se obnoviti agenda obrazovanja.

  Ona je ocenila da je u sadašnjem digitalnom dobu, kada se svaka godina broji kao dve, važno promisliti novu doktrinu obrazovanja i medijsku i informatičku pismenost.

  Sve to je, kako je dodala, važno i za slobodu mišljenja i izražavanja, jer oni daju kapacitet pluralizmu i dijalogu, a samim tim i snagu demokratiji.

  Dodala je da je sa čelnicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić razgovarala o pitanjima od svetskog značaja — o obrazovanju i potrebi da se ponovo promisle obrazovne politike u vreme industrijske revolucije.

  „Razgovarali smo i o veštačkoj inteligenciji i kreativnim industrijama važnim za razvoj svakog društva, o obrazovanju žena i devojčica i o naučnom obrazovanju“, rekla je ona.

  Ministar je uručio Azule uramljenu reprodukciju stranice Miroslavljevog Jevanđelja, koje je prvo upisala na Uneskovu Listu svetske baštine.

  Dačić je najavio i da će učestvovati na Generalnoj konferenciji Uneska.

  Tagovi:
  kulturna baština, UNESKO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga