20:29 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  22407
  Pratite nas

  Emir Kusturica i njegov „No smoking orkestra“ održali su večeras u prepunoj sali u sedištu Uneska u Parizu spektakularan koncert i podigli na noge publiku, uglavnom strane diplomate iz celog sveta i članove delegacija u toj međunarodnoj organizaciji.

  Oko 1.200 zvanica sa ushićenjem i ovacijama pozdravilo je Kusturicu i njegov bend, a oni su, obučeni kao meksički oficiri, briljirali na sceni Uneska.

  Doneli su specifičan zvuk — kombinaciju balkanskih ritmova i srpskog kola, koje se nalazi na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, i muzike koja je pratila revolucije u Latinskoj Americi, kao i mešavinu novog i starog, savremenog i tradicionalnog.

  Tako je „No smoking orkestra“ u sedištu organizacije UN koja se bavi kulturom, obrazovanjem i naukom, približio srpsku kulturu mnogobrojnim zvanicama, budući da muzika tog benda demonstrira čitavu lepezu različitosti koje postoje u Srbiji.

  U Unesku se čula muzika iz filmova „Život je čudo“, „Crna mačka, beli mačor“, „Andergraund“, ali i stvari sa albuma „Unca unca“, „Kor diplomatik“...

  Kusturica i njegovi muzičari su u jednom trenutku sišli sa pozornice u publiku i sa njima igrali u ritmu muzike, što je pozdravljeno velikim aplauzom.

  © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
  Ovacije iz publike

  Proslavljeni reditelj je sve vreme komunicirao sa publikom koju je pozvao da peva sa njim, posebno tokom izvođenja pesme „Fuck you MTV“, za koju je rekao da je borba „No smoking orkestra“ protiv globalizacije.

  „Da li ste saglasni?”, pitao je Kusturica, a publika je odgovarala „Fuck you MTV“.

  Kusturica je primetio da se publika na početku pesme ponašala „vrlo diplomatski“, ali da je ubrzo popustila.

  © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
  Spektakl u Uneskovoj sali u Parizu

  Ambasadorka Srbije u Unesku Tamara Rastovac Siamašvili, koja je najavila koncert, rekla je da Srbija podržava i ohrabruje različitosti i da je večerašnji koncert jedinstveno putovanje bogatim i raznolikim nematerijalnim kulturnim nasleđem Srbije, preneo je Tanjug.

  Zvanice i bend pozdravio je i pomoćnik generalne direktorke Uneska Ernest Otone.

  Koncert je deo aktivnosti Ministarstva kulture i informisanja i održan je na inicijativu ministra kulture Vladana Vukosavljevića. Pre koncerta, reditelj Emir Kusturica održao je predavanje na temu kulturoloških različitosti.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga