05:21 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 370
  Pratite nas

  Projekcijom filma „T-34“ u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu započeli su Dani ruskog filma, na kojima će biti prikazan niz ostvarenja savremene ruske kinematografije.

  Film je snimljen 2018. godine, režiser je Aleksej Sidorov, a jedan od glumaca je i Jurij Borisov, koji je doputovao na predstavljanje ovog ostvarenja. Kako objašnjava, reč je o ratnom filmu koji govori o običnim vojnicima dospelim u nemački koncentracioni logor, iz kog pokušavaju da pobegnu u tenku.

  Film je imao ogroman uspeh u Rusiji, a kako kaže mladi glumac, napravljen je kao blokbaster koji gleda cela porodica. On posebno naglašava da je režiser Sidorov takođe i istoričar, pa je, osim što je film efektan, sve veoma precizno i tačno i s istorijske tačke gledišta.

  Borisov dodaje da se film ne bavi trenutno aktuelnim pokušajima falsifikovanja istorije Drugog svetskog rata, već priča priču o običnim vojnicima i njihovom podvigu, njihovoj želji da žive slobodno i da se rat završi.

  Borisov glumi i u još jednom filmskom ostvarenju „Bik“, koji je takođe na programu Dana ruskog filma u Beogradu. U njemu je jednu od rola ostvarila i mlada glumica Stasja Miloslavska.

  Film govori o događajima u Sovjetskom Savezu i Rusiji devedesetih godina, pričajući ih kroz iskustvo momaka iz kraja u malom gradu.

  „To je vreme kada je Rusija preživljavala doba haosa i novih pravila kada se sve srušilo i postalo drukčije i zato je taj film važan“, kaže Borisov.

  Prema rečima Miloslavske, to je priča o momcima koji rastu, pokušavajući da prežive i da se prilagode, ali neki to ne mogu ili žele da pobegnu i misle da ih tamo negde u inostranstvu čekaju sreća, radost, novac i sloboda.

  Borisov i Miloslavska napominju da je film već prikazan u više zemalja, kao što su Čehoslovačka, Kina, a da će pored Beograda biti predstavljen i u Bugarskoj. Film sada putuje po svetu, ide po festivalima, a na zimu će, kako kaže Miloslavska, biti prikazan i u Njujorku na nedelji ruskog filma u Americi.

  Dani ruskog filma u Srbiji održavaju se uz učešće i podršku Fonda jedinstva pravoslavnih naroda i Ministarstva kulture Ruske Federacije, kao i Saveza filmskih stvaralaca Rusije, Ambasade Rusije u Srbiji, predstavništva agencije „Rosotrudničestvo“ u Srbiji, Grada Beograda i Jugoslovenske kinoteke.

  Na programu festivala je sedam ruskih filmova, a gledaoci će na projekcijama moći da vide i neke od glumaca. Pored pomenutih filmova „T-34“ i „Bik“, i filmovi „Bitka“, „Sedam večera“, „Ebigejl“, „Heroj“ i dečji film „Snežna kraljica“. Organizator filmskog foruma je producentska kompanija „Sinemarus“.

  Tagovi:
  film, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga