05:43 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  11301
  Pratite nas

  Film „Dara iz Jasenovca“ je moj najveći profesionalni i životni izazov. Sve što sam do sada radio, ali i od sad, merim i meriću tim filmom.

  Prvi igrani film o Jasenovcu stiže sedam i po decenija po oslobađanju zloglasnog logora u ustaškoj NDH. Ako bude završen do aprila 2020. godine, njime će biti obeležena ta stravična godišnjica.

  Radnja prati sudbine stanovništva Kozare, koje, posle ustaško-nemačke ofanzive, završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara, sa porodicom. Nakon što Dari ubiju majku i jednog od dva brata, ona — u za dete nenormalnim okolnostima — čini sve da sačuva jedino što joj je preostalo od porodice — mlađeg brata.

  Reditelj Predrag Gaga Antonijević u kratkom razgovoru za Sputnjik kaže da je zadovoljan trećinom filma koja je do sada snimljena i da će, kada je o filmu reč, to biti prva slika koja će o Jasenovcu otići u svet.

  Da li ste svesni takve odgovornosti?

  — Vrlo svesno sam prihvatio ovo veliko i teško breme. Nije to bio poziv na žurku ili neku košarkašku utakmicu, nije to poziv da se radi bilo koji film. Ovo je moj najveći profesionalni i životni izazov. Sve što sam do sada radio, ali i od sad, merim i meriću tim filmom. Značaj ne može biti veći pre svega za nas kao državu i naciju, a za mene lično — ne može biti veća odgovornost. Koliko god da je ogromna odgovornost, ovo je istovremeno za mene i velika čast.

  Opet ste na terenu „estetike smrti“, posle filma „Spasilac“ i „Zaspanke za vojnike“. Može li se uopšte licitirati sa stepenima svih tih užasa?

  — Može i mora. Ne možemo praviti film kao da nije bilo smrti. Bilo je mnogo i bilo je užasno. Pitanje je samo kako da sve te smrti prikažemo, jer moramo napraviti nešto što je donekle gledljivo, do granice izdržljivosti publike. Mislim da smo našli način da to uradimo, da bude uzbudljivo i emotivno i potresno. O mogućim preteranostima, naročito grafičkim, veoma smo vodili računa, jer tu mora da postoji mera stvari. Mislim da smo pronašli estetiku, zahvaljujući pre svega talentu glumaca, emociji sa kojom su neke scene odigrane. Oni su najviše pomogli da tih grozota vidimo manje, a da ih osetimo više i snažnije.

  Glavnoj glumici Biljani Čekić preci su stradali u Jasenovcu
  © Sputnik / Dejana Vuković
  Glavnoj glumici Biljani Čekić preci su stradali u Jasenovcu

  Glavni glumci su deca, i to deca iz Kozarske Dubice. Glavnoj glumici Biljani Čekić preci su stradali u Jasenovcu... Kako su deca reagovala na scene, da li su se plašila?

  — Ma deca su druga pređa. Ona su jača od nas. Jača i bolja.

  Tagovi:
  Jasenovac, film, Predrag Gaga Antonijević
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga