03:30 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 42
  Pratite nas

  Manifestacija „Art end neurosajens“, koja predstavlja mesto susreta umetnosti i nauke, biće otvorena od 14. novembra do 7. decembra na više lokacija u Beogradu, a posetioce očekuje raznovrstan program, od edukativnih radionica, predavanja, vođenja kroz izložbe i radionica za školarce.

  Četvrto po redu izdanje programa Centra za promociju nauke „Art end neurosajens“, koje se ove godine održava pod sloganom „Svet iza očiju“, biće posvećeno neuronaukama kao aktivnom i dinamičnom poligonu savremenih istraživanja.

  Tokom novembra i decembra 2019, program će se odvijati na više lokacija u Beogradu, uključujući Galeriju nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti, Francuski institut, Kolegijum Hungarikum, Naučni klub centra i umetničke fakultete.

  Odabrani umetnici predstaviće svoje viđenje neuronauka
  © Foto : Centar za promociju nauke
  Odabrani umetnici predstaviće svoje viđenje neuronauka

  Uz korišćenje naprednih tehnologija i autentičnih kreativnih postupaka, odabrani umetnici predstaviće svoje viđenje neuronauka i savremenih naučnih istraživanja i otkrića, ali i njihovog odnosa i uticaja na čoveka i društvo u celini. Prikazani radovi se u znatnoj meri oslanjaju na kreativne, naučne i tehnološke postupke, poput metodoloških istraživanja, prilagođenih eksperimenata, namenskog programiranja i korišćenja različitih softvera i kodova.

  Jedan od radova koji će premijerno biti prikazan tokom svečanog otvaranja manifestacije, 14. novembra, u Galeriji SANU, jeste i performans Jasne Jovićević „Sedim i brinem za nju“, pobednice prve nacionalne AI Lab selekcije u Srbiji.

  Prikazani radovi se u znatnoj meri oslanjaju na kreativne, naučne i tehnološke postupke
  © Foto : Centar za promociju nauke
  Prikazani radovi u znatnoj meri se oslanjaju na kreativne, naučne i tehnološke postupke

  Ovaj naučno-umetnički projekat saksofonistkinje i kompozitorke, jedne od najboljih muzičara domaće džez scene, preispitaće na koji način reaguju moždani talasi na njenu muziku, kao i to na koji način je muzikom moguće manipulisati moždane talase slušaoca.

  „Posebna vrednost ovogodišnjeg programa je činjenica da su sva predstavljena umetnička dela nastala kroz intenzivan dijalog, direktnu komunikaciju i zajednička istraživanja predstavnika obe stvaralačke strane“, navodi Dobrivoje Lale Erić, rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju. „Na taj način Centar za promociju nauke doprinosi oblikovanju prve održive, žive mreže, koja može da okupi i potpomogne saradnju kreativnih umova koji dolaze iz naizgled suprotstavljenih disciplina — umetnosti i nauke.“

  Tagovi:
  umetnost, nauka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga