20:21 05 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 350
  Pratite nas

  „Nekad sam bio radoholičar. Onda sam sreo ženu kupoholičarku. Sad sam alkoholičar“ — nudi u najnovijoj knjizi svoj novi „lekoviti otrov“ satiričar ježevskoga soja Radivoje Lale Bojičić. 

  Njegova nova knjiga „Knjižurina“, predstavljena u Francuskoj sedam, nova je doza bockanja bodljama kojim Lale decenijama budi i drži našu pažnju. O tom jedinstvenom književnom poslu u Udruženju književnika Srbije govorili su Dragan Lakićević, Dragutin Karlo Minić i Ranko Pivljanin, dok je glumac Milenko Pavlov izgovarao sveže doze iz nove „Knjižurine“.

  Da je o našem vrsnom satiričaru, aforističaru, novinaru i piscu Bojičiću nemoguće govoriti u kratkoj formi i bez „panagirika“, potvrdio je i sâm autor svojim skromnim slovom o sebi: „Nije na meni da sudim o mojem nenadmašnom fenomenalnom, savršenom, sjajnom, vrhunskom, genijalnom, dosad neviđenom, božanstvenom, veličanstvenom i delu neprolazne vrednosti.“

  Promocija Knjižurine Radivoja Bojičića
  © Sputnik / Dejana Vuković
  Promocija „Knjižurine“ Radivoja Bojičića

  I da bi sve ostalo u duhu Laletove reči, umesto izveštaja s promocije, evo teksta iz njegove nove književne laboratorije jasnog i prigodnog naslova: „Promocija“:

  — Kad ti ono slaviš promociju?

  — Na Svetog Aranđela. A ti tvoju?

  — Na Svetog Nikolu!

  — A, đe ćeš proslavljat ove godine?

  — U Rimsku dvoranu, kao što su mi i otac i đed vazda činjeli. Đe će bit tvoja slava?

  — Pokušavam da obezbijedim Kolarac. Još ako uspijem da dobijem Veliku dvoranu, ka što ju dobijaju neki, i guslarsko veče, beli ću da priredim. Nego, je si l nalazio koga da o tebi koju prokameni, jadan?

  - Viđeću s patrijarhom, pa ako on, zbog kakvijeh opravdanijeh razloga ne bude moga, zvaću presjednika. Ne moraju, ni o meni, uvijek da govore samo najviši. A ko će o tebi prozborit koju?

  — Da mi u Veliku dvoranu govori nekakav presjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti, neće vala, da se zavre. Pisao sam Putinu, pa ako on ne mogne, o sebi ću sam da govorim. Ja taj nivo, vala, snižavati neću.

  — A, jesi li nalazio kakvoga sponzora?

  — Kakav sponzor, jadan, čitaš li ti medije? Ja sam ti uša u budžet Crne Gore, mrčo moj. A kako si ti riješio to pitanje?

  — A da kako! Lasno ja bogumi. Ka članu Komunističke partije Rusije, meni to, po položaju, pripada.

  — E pa, milo mi je što smo se sreli!

  — I meni, vala, ko da sam vidio vladiku Rada.

  — A, oćeš li mi doj?

  — Nego što! A ti meni?

  — Ih!“

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga