08:17 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 300
  Pratite nas

  Da je živ, arhitekta Nikolaj Krasnov imao bi danas 155 godina. Njegovo delo i čitavih osamdeset godina nakon što je otišao sa ovog sveta, privlači pažnju ne samo u Rusiji nego i u Beogradu, na Malti, i svuda gde je živeo i radio.

  Izložba pod nazivom „Arhitekta N. P. Krasnov. Povratak“ otvorena je u Domu ruske dijaspore „Aleksandar Solženjicin“ u Moskvi. To je još jedan u nizu projekata koji ima za cilj da osveži pamćenje i podseti na značajno stvaralaštvo Krasnova. Počeci triju glavnih razdoblja njegove karijere spojeni su i prikazani kao jedna celina, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

  Nacrti i skice Nikolaja Krasnova

  Na izložbi su prvi put predstavljeni nacrti i skice arhitekte Krasnova — počeci građenja nečeg predivnog, što je iz godine u godinu izraslo u prava remek-dela. Životne prepreke nisu zasmetale njegovoj nadahnutoj duši, već su ga vodile uzlaznom putanjom u svet umetnosti, te je ostavio neizbrisivi trag ne samo u Rusiji, nego i na Malti i u Srbiji.

  © Sputnik / Tatjana Bulatović
  Izložba pod nazivom “Arhitekta N.P. Krasnov"

  „On je na poseban način preneo duh Malte u svom delu i dao joj karakteristične boje, koje nisu izgubile svoj sjaj ni nakon toliko godina“, rekao je ambasador Malte u Rusiji Pijer Klajv.

  Livadijski dvorac na Krimu pleni lepotom i odiše istorijom. I za to zasluge pripadaju upravo Nikolaju Krasnovu, koji je projektovao ovo zdanje. Nacrti dvorca i srž ovog kulturnog nasleđa, prepoznatljivog svuda u svetu, prvi put su pokazani javnosti.

  Veliki deo svoje umetnosti čuveni arhitekta je ostavio Srbiji. Arhitektura najlepših zgrada u Beogradu je uglavnom njegovih ruku delo, a i neki okolni gradovi su uspeli da sačuvaju „parče njegovog majstorstva“. Ne štedeći svoj talenat u međuratnom periodu, on je „obogatio glavni grad Srbije prelepim građevinama iz kojih se danas upravlja ovom zemljom“, rekao je na izložbi savetnik Ambasade Srbije u Rusiji Slavoljub Carić.

  © Sputnik / Tatjana Bulatović
  Na izložbi su prvi put predstavljeni nacrti i skice arhitekte Krasnova.

  Ovaj majstor svog zanata projektovao je i zgradu pozorišta Manjež, današnjeg Jugoslovenskog dramskog, i mnoge druge, rasejane u nekoliko zemalja, ostavljajući nam kulturne spomenike koji i u ovo vreme ostavljaju bez daha. 

  Ova izložba i mnoge manifestacije koje iz godine u godinu slave umetnost Nikolaja Krasnova, ali pre svega monumentalna zdanja koja je projektovao, ne dozvoljavaju da ode u zaborav.

  Tagovi:
  izložba, Nikolaj Krasnov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga