07:37 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  4778
  Pratite nas

  Saša Ilić, novi dobitnik Ninove nagrade, na pitanje Sputnjika kako se oseća, budući da je na ovogodišnjeg dobitnika pala senka i pre proglašenja, kaže da ga to ne iznenađuje i da to trpi već tri decenije.

  „Ne iznenađuje me. Trpim te stvari već 30 godina. Ovde, u ovoj kulturi, to je nešto uobičajeno, to je deo ovog folklora, tako da sam se navikao“, kaže Ilić.

  Njemu je Ninova nagrada pripala za roman „Pas i kontrabas“, odlukom žirija, koja je doneta većinom glasova (3:2). U obrazloženju je istaknuto da nagrađeni roman „Pas i kontrabas“ predstavlja povratak velikoj naraciji.

  Ovim saopštenjem stavljena je tačka na spekulacije o tome ko će postati 66. laureat Ninove nagrade, koja odavno ima reputaciju najvažnijeg domaćeg književnog priznanja za roman. Ali da li je stavljena tačka i na mnogobrojna reagovanja koja su izazvana saopštenjem o bojkotu ove nagrade, koje je potpisalo 18 književnika (među njima i Ninovi dobitnici) — ostaje da se vidi.

  Senka na Ninovoj nagradi

  Da podsetimo — dan uoči proglašenja 66. Ninovog laureata, grupa srpskih pisaca različitih generacija oglasila se pismom upućenim javnosti, pod naslovom „Bojkot Ninove nagrade“, u kome apeluju na preispitivanje stručne i moralne kompetentnosti članova žirija koji dodeljuje nagradu. Među osamnaestoro potpisnika nalaze se dvojica ranijih Ninovih laureata akademik Miro Vuksanović i Vladimir Tabašević, a uz njih su Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović, Slobodan Vladušić, Nikola Malović, Dejan Stojiljković, Ljubica Arsić...

  Nagrađeni pisac do sada je objavio tri knjige priča („Predosećanje građanskog rata“, „Dušanovac. Pošta“ i „Lov na ježeve“) i tri romana („Berlinsko okno“, „Pad Kolumbije„ i „Pas i kontrabas“). Jedan je od urednika izdavačke delatnosti Narodne biblioteke Srbije i jedan od nekadašnjih osnivača i članova redakcije podlistka „Beton“, koji su objavljivale dnevne novine „Danas“.

  Da je ovogodišnja konkurencija za Ninovu nagradu bila žestoka, potvrdio je i član žirija Branko Kukić, objasnivši da se lako mogao opredeliti i za druge naslove, poput „Paučine“ Vidosava Stevanovića, romana Jovice Aćina, Zorana Ćirića, Nenada Rackovića...

  Za nagrađeni roman „Pas i kontrabas“ Kukić kaže da je najkompleksniji.

  „To je simbolična priča, sumorna, sa radnjom koja se događa u ludnici u Kovinu, to je priča o svesnom, o podsvesnom. To je neki ludi realizam, neka ludačka saga. To je roman koji ima više slojeva, a svi su dobro uklopljeni. Pas predstavlja simbol podzemnog sveta, a kontrabas muziku određenog delirijuma. Ovo je moderna knjiga, napisana na način koji ne može ostaviti ravnodušnim. ’Pas i kontrabas‘ je, pre svega, knjiga koja govori o ovom društvu i svim onim stazama i putevima kojima se to društvo kretalo da bi došlo u ovu situaciju“, konstatovao je Kukić.

  Pisac Saša Ilić otkrio je da je u izdanju „Orfelina“, pored njegovog, objavljen i roman Milenka Bodirogića „Po šumama i gorama“, koji je takođe ušao u najuži izbor za Ninovu nagradu. On je kazao da su obe knjige objavljene u novoj ediciji „Noć republike“ i da mu je, iako nije očekivao nagradu, drago što su obe postale vidljive.

  „Dve ključne stvari koje povezuju ova dva romana su antifašizam i jugoslovenstvo. Trudićemo se da i dalje biramo takve knjige koje će se uklapati komplementarno u ovu ediciju, onako kako su se priče u ’Grobnici za Borisa Davidoviča‘ uklapale u jednu zajedničku povest“, istakao je Ilić.

  Tagovi:
  senka, nagrada, dobitnik, NIN
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga