23:52 02 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (156)
  0 170
  Pratite nas

  Na internacionalnom muzičkom festivalu „Put za Jaltu“,  izvođači iz celog sveta, na svojim maternjim jezicima, izvode ruske i sovjetske vojne pesme.

  „Srbi i Rusi su bliski po muzici. Naši pevači izuzetno dobro razumeju i izvode rusku muziku, a Rusima je drago kada želimo da učestvujemo u njihovim programima. Smatraju nas bratskom zemljom", ističe tenor Stevan Karanac, srpski predstavnik na polufinalu muzičkog festivala „Put za Jaltu“.

  Zadatak festivala je da se privuče pažnja i interesovanje za rusku muzičku kulturu, a Karancu se izuzetno dopada koncept pevanja na maternjem jeziku i smatra da na taj način svaki izvođač daje lični pečat pesmi koju izvodi.

  „Zanimljivo je što svako od nas može da donese svoj izraz o tome, s obzirom da pevamo na svojim jezicima“.

  „To je muzika koja je nastala pre 50, a neka čak i pre 70 godina. Svakako se oseća duh ruske romanse. Rusi imaju jako specifičan pristup tim pesmama i na specifičan način ih i izvode. Zanimljivo je što svako od nas može da donese svoj izraz o tome, s obzirom da pevamo na svojim jezicima“, istakao je Karanac.

  Festival „Put za Jaltu“ trenutno se održava preko interneta. Izvedbe su organizovane tako što su takmičari slali svoje snimke na kojima izvode pesme i uključivali se u program.

  Tema:
  75 godina od Velike pobede: Aktuelnosti i proslava 9. maja 2020. (156)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga