13:46 27 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  Kulturni kutak (105)
  2610
  Pratite nas

  Poboljšanje položaja umetnika u Srbiji je „večita tema“, problem koji je u ovom vremenu dobio nove dimenzije, ali je, zapravo, rezultat ne samo aktuelne globalne krize, nego i hronične marginalizacije kulture i umetnosti, nedostatka sistemskih rešenja, propusta u definisanju nadležnosti i sveopšte apatije društva u kojem živimo.

  U Beogradu je nedavno održana tribina „Kultura posle virusa“, s koje su ugledni domaći umetnici, intelektualci i predstavnici ustanova kulture uputili apel državi da se pokrene javni dijalog o promenama kulturne politike, kao i da se pod hitno obezbedi interventna finansijska podrška za obnovu i razvoj kreativnog sektora.

  Da li bi formiranje Fonda za kulturu moglo da pomogne rešavanju akutnih problema u kreativnom sektoru, ali i kriza poput ove, nastale usled višemesečne nemogućnosti umetnika da rade i zarađuju? Da li je realna ideja o pokretanju „nju dila“ za umetnike, u okviru kojeg bi država angažovala stvaraoce na raznim projektima i time im pomogla da prežive u vreme krize, ali i da kreiraju umetničku scenu koja bi u narednoj deceniji donela određene iskorake u umetnosti?

  Da li je osnovni problem u kulturi novac, ili joj nedostaju i jasna strategija, vizija i dobra organizacija nadležnosti? Kakva je sudbina mladih umetnika koji su tek kročili u svet kreativne industrije i nisu u mogućnosti da preduzimaju alternativna rešenja, osim da se odreknu najdragocenijeg — talenta i veštine? Šta umetnici mogu da učine sami za sebe i postoji li svest o solidarnosti na našoj kulturnoj sceni?

  O ovim i drugim pitanjima razgovarali smo s rediteljem Nebojšom Bradićem, nekadašnjim ministrom kulture Srbije, profesorkom Univerziteta umetnosti u Beogradu Milenom Dragićević Šešić i piscem i izdavačem Vladislavom Bajcem.

  Tema:
  Kulturni kutak (105)
  Tagovi:
  umetnici, kultura, Vladislav Bajac, Nebojša Bradić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga