20:33 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  1570
  Pratite nas

  Ruska istoričarka i diplomata Natalija Naročnicka izabrana je za počasnog člana Matice srpske.

  Na Skupštini Matice srpske u Novom Sadu izabrano je novo rukovodstvo ove ustanove kao i 17 počasnih članova.

  Na listi probranih velikana nalaze se: Natalija Naročnicka, Jelena Guskova, Nikita Mihalkov, Peter Handke, Noam Čomski, Ronald Harvud, Patrik Beson, Euđen Simion, Miroslav Bjelik, Gideon Grajf, Mikis Teodorakis, Emir Kusturica, Arno Gujon, Žan-Kristof Buison, Dijana Džonston, Žan-Pol Bled i teniski as Novak Đoković.

  Na 129. redovnoj izbornoj Skupštini u Novom Sadu za predsednika je ponovo izabran prof. dr Dragan Stanić.

  Sputnjik vam prenosi integralni tekst zahvalnice Natalije Naročnicke upućene Matici srpskoj:

  Poštovani gospodine Staniću,

  Zahvaljujem Vam od srca! Velika mi je čast da postanem počasni član Matice srpske! Poznajem ovu najstariju organizaciju i priznato udruženje srpskih intelektualaca. Neizmerno sam zahvalna na priznanju mojih skromnih zasluga. Čitavog svog života osećam žarku naklonost prema sudbini istorijskog srpstva, duboko i sa simpatijom preživljavam sve istorijske drame srpskog naroda. Cenim prijateljstvo sa srpskim političarima i istoričarima, a sa nedavnim ambasadorom Srbije u Rusiji, gospodinom Slavenkom Terzićem, me povezuje pravo prijateljstvo, ojačano dramatičnim događajima iz maja 1999, kada sam dolazila u Beograd pod bombama. Tih tragičnih dana upoznala sam izvanredne srpske istoričare i kulturne ličnosti – Vasilija Krestića, Milorada Ekmečića (prijatelja mog oca), Čedomira Popova i druge.

  U mojoj porodici postoji nasledna ljubav i odanost srpskom nacionalnom duhu i misiji, koji mi je preneo moj otac akademik Aleksej Leontjevič Naročnicki, koji je bio strani član Srpske akademije nauka i umetnosti.

  Svako moje putovanje u voljenu Srbiju su srećni dani, koji nadahnjuju kreativnost i žar. Upravo u Srbiji počinjem jače da osećam čak i našu rusku nacionalnu misiju u svetskoj istoriji.

  Veliko hvala i poštovanje Vama i svim kolegama. Nadam se da će mi uskoro situacija dozvolito da dođem u Srbiju i lično zahvalim Vama i Matici srpskoj.

  Bože čuvaj Srbiju!

  S poštovanjem i zahvalnošću,

  Natalija Aleksejevna Naročnicka

  Predsednik Fonda za istorijske perspektive

   

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Natalija Naročnicka, Matica srpska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga