11:18 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 1112
  Pratite nas

  Čuveno delo Žorža Bizea „Karmen“, u režiji Ane Grigorović, a pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, biće izvedeno 6. 9. i 15. septembra u Dorćol placu i Slikarnici Narodnog pozorišta povodom obeležavanja Evropskog dana jevrejske kulture, u organizaciji Rosi festa.

  U duhu evropskih inicijativa velikih operskih kuća Rosi fest predstavlja operu u ambijentalnom prostoru u skladu sa merama, čiji je značaj veći od samog izmeštanja iz okvira institucije.

  „Karmen“, jedna tragedija pokazuje pravac u kojem se opera razvija, postavljajući pred publiku delo značajno izmenjeno, a da nije izgubilo ništa od svoje prepoznatljivosti i autentičnosti, navodi se u najavi Rosi festa.

  Produkcija Rosi festa u fokus stavlja socijalno pitanje života Roma i migranata u sistemu evropskih zemalja, koje se u sklopu migrantske krize 2015-2019. godine suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije.

  Sloboda o kojoj peva Karmen, prva operska romska heroina, ista je sloboda koju potražuju ugrožene socijalne grupe — na pravo kretanja, na pravo rada i naposletku na pravo slobodne ljubavi.

  Prostor romskog naselja u kojem se odvija radnja opere ne gradi se kulisama, već se odabirom prostora Dorćol placa i Slikarnice Narodnog pozorišta kreira u živom i autentičnom prostoru.

  Publika nije puki posmatrač, već učesnik u radnji, gost u životnom prostoru likova. Ovakav koncept, kao i sama adaptacija opere, do sada nije izvođena u Srbiji.

  Društveno angažovana opera izvan okvira pozorišne sale je jedinstvena prilika da se operskoj publici predstavi nova forma umetničkog istraživanja i svetskog trenda, koji konačno dolazi i kod nas.

  Tagovi:
  Opera Karmen, Narodno pozorište, Rosi fest, opera
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga