13:48 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 190
  Pratite nas

  Posle duge pauze i napornog rada, ansambl Narodnog pozorišta spreman je za izlazak na scenu. Novu sezonu nacionalnog teatra otvoriće premijera predstave „Vasa Železnova i drugi“ Maksima Gorkog, a njena počasna publika biće, kako je najavljeno, heroji pandemije — lekari Infektivne klinike u Beogradu.

  Predstava „Vasa Železnova i drugi“ biće premijerno izvedena 9. septembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Režiju potpisuje Zlatko Sviben, hrvatski reditelj i filolog, jedan od osnivača kultne pozorišne trupe „Kugla glumište“.

  Kao odličan poznavalac dela Maksima Gorkog, Sviben je oslikao kolaž sačinjen od više dela Maksima Gorkog i predstavio nam vrlo kompleksnu priču o istoriji jedne porodice. Otuda se, pored druge verzije drame „Vasa Železnova“ koju je Gorki napisao 1935. godine, u ovom komadu nalaze i delovi iz romana „Delo Artamonovih“, prozne „Pesme o sokolu“, motivi iz romana „Foma Gordejev“ kao i priče „Život i doživljaji Maksima Gorkog po njegovom kazivanju“.

  Vasa Železnova i drugi
  Željko Jovanović
  Vasa Železnova i drugi

  Predstava koja počiva na složenoj adaptaciji, počinje pričom o dedi Vase Železnove, čiji karakter ona nasleđuje, a završava se pričom o unuku u kojem opet naslovna junakinja prepoznaje sebe.

  „Pratimo sudbinu žene koja je mati, a koju su životne okolnosti naterale da bude otac porodice“, objašnjava direktorka Drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fortez.

  Vasa Železnova — Crveno slovo u biografiji svake glumice

  Prvakinja Narodnog pozorišta Ljiljana Blagojević ističe da je ova predstava omaž velikom piscu, baš zato što je postavljena kao kompilacija. To je ansambl predstava koja i priliči nacionalnom teatru, a kako priznaje glumica, rad s ovako složenim materijalom nije bio nimalo lak.

  „Igrati naslovnu ulogu je velika odgovornost i prema Ljiljani Krstić, jednoj od najvećih glumica srpskog pozorišta. Vasa Železnova je crveno slovo u biografiji svake glumice“, zaključuje Blagojevićeva.
  Ljiljana Blagojević u ulozi Vase Železnove i Suzana Lukić kao njena kći, Ljudmila Sergejevna
  Željko Jovanović
  Ljiljana Blagojević u ulozi Vase Železnove i Suzana Lukić kao njena kći, Ljudmila Sergejevna

  Reditelj Zlatko Sviben naglašava da postoje razlike između dve verzije drame „Vasa Železnova“ (1910. i 1935.) i objašnjava zašto se odlučio za kasniju verziju, koja je napisana u jeku socijalne revolucije. „Meni je ova drama posebno draga ne zbog snažne socijalne tematike, već zbog teme porodice koja je u sprezi s njom“, navodi reditelj i dodaje da se raspad porodice, koji se desio Vasi Železnovoj, dogodio i Gorkom.

  S dramskim stvaralaštvom Maksima Gorkog srpsku publiku upoznala je čuvena Maga Magazinović, koja je prevela njegove rane drame „Malograđani“ i „Letnjikovac“.

  Prvo izvođenje „Vase Železnove“ u istoriji srpskog teatra bilo je upravo u Narodnom pozorištu, pre 82 godine, dok je drugo izvođenje bilo pre 42 godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u režiji Dejana Mijača. Rada Đuričin, koja je igrala u Mijačevoj postavci „Vase“, pojaviće se i ovde, ali u potpuno drugoj ulozi.

  Rada Đuričin kao vračara Barskaja
  Željko Jovanović
  Rada Đuričin kao vračara Barskaja

  Ansambl čini dvadeset umetnika raznih generacija, a pored Ljiljane Blagojević i Rade Đuričin, na sceni će se pojaviti i veliki Petar Božović. Scenografiju je radio Miodrag Tabački, a video-materijal Svetlana Volic, profesorka Likovne akademije. Za scenski pokret zadužena je Sonja Vukićević, a dramaturg predstave je Slavenka Milovanović.

  Kao znak zahvalnosti onima koji su se hrabro borili tokom pandemije virusa korona, Narodno pozorište je lekarima sa Infektivne klinike podelilo karte za predstave u novoj sezoni. Karte će dobiti i doktori iz drugih klinika, a za medicinske radnike planirana su i posebna izvođenja, najavila je upravnica pozorišta Ivana Vujić.

  Tagovi:
  premijera, Maksim Gorki, Narodno pozorište
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga