22:02 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 31
  Pratite nas

  Večeras će na otvorenoj sceni na Skveru Mire Trailović u Beogradu biti svečano otvoren Bitef-Prolog, koji će trajati do 14. septembra. Ovogodišnje izdanje festivala održava se u skraćenoj formi zbog pandemije virusa korona, a slogan pod kojim će publika pratiti nove pozorišne tendencije glasi „Na ivici budućnosti“.

  Bitef-Prolog će biti otvoren performansom savremenog cirkusa „Nula“, u produkciji „Cirskusfere“, u 19.00 sati, a ulaz je slobodan.

  Tokom tri dana publika će moći da prisustvuje pozorišnim predstavama, stručnim i naučnim tribinama i raznovrsnom pratećem programu.

  "Dolina jeze" i "Biti Arijela F"

  U glavnom programu Bitef-Prologa biće izvedene dve predstave. U koprodukciji čuvenog „Rimini Protokola“ i minhenskog „Kameršpilea“ biće izvedena predstava „Dolina jeze“, dok Teatar „Vidi“ dolazi s predstavom „Biti Arijela F“, koja je realizovana u koprodukciji s kompanijom autora Simona Sena, vizuelnog umetnika iz Ženeve.

  Jedini izvođač predstave-predavanja „Dolina jeze“ je jedan „humanoidni“ robot, neverovatno verna kopija stvarne osobe, pisca Tomasa Melea. Jedna od tema ovog Meleovog predavanja (on robotu „pozajmljuje“ glas) jeste autobiografska: piščev bipolarni poremećaj ličnosti za koji je tipičan strah od gubitka kontrole, a to je upravo ono što Mele radi kad dozvoljava da robot govori umesto njega – prepušta mu vlastiti „subjektivitet“.

  Ova duhovita i pametna predstava spaja opšta pitanja „posthumanizma“ (shvaćenog kao kritika antropocentrizma) s onim pitanjima koja se odnose na suštinu pozorišta: pitanje nužnosti „živog“ glumca na sceni, uslova gledalačke empatije i, konačno, mogućnosti suštinske razmene na relaciji izvođač–gledalac.

  U predstavi-predavanju "Biti Arijela F", autor razvija inteligentnu, duhovitu i dirljivu priču o višeslojnom odnosu s digitalnom verzijom stvarne ženske osobe, koju je kupio na internetu. On se zainteresovao za tu virtuelnu figuru, potrudio se da dođe do prave osobe, a onda počeo da analizira kako opšta etička, pravna i srodna pitanja povezana sa „posedovanjem“ ovog tela, tako i ona intimna, povezana sa njegovim sopstvenim rodnim identitetom i ličnošću generalno.

  Zbog velikog interesovanja publike, ali i smanjenog kapaciteta sale Bitef teatra, kako bi se postigla fizička distanca između gledalaca, obe produkcije će imati više izvođenja, a predstave će biti emitovane i na ekranu na otvorenoj sceni Bitefa, na Skveru Mire Trailović, na kojem će biti organizovani i drugi prateći programi Bitefa.

  Čekajući Bitef

  Večeras će na tom prostoru biti predstavljena i knjiga Vere Konjović „Čekajući Bitef“, posvećena tradicionalnom programu „Bitef na filmu“.

  U okviru bogatog pratećeg programa, svi zainteresovani će moći da prisustvuju međunarodnoj tribini o sistemskoj podršci teatru u doba pandemije pod nazivom „Na ivici nove pozorišne sezone“, još jednom izdanju „Filozofskog teatra“, u okviru kojeg će gostovati teoretičarka i aktivistkinja iz Ljubljane, književnica Svetlana Slapšak, kao i  u razgovoru umetničkog direktora Bitefa, teatrologa Ivana Medenice, s Erikom Fišer Lihte, vodećim svetskim teatrologom, na temu odnosa živog i digitalnog pozorišta.

  Bitef-Prolog će biti realizovan uz strogu primenu higijensko-epidemioloških mera, merenje temperature, obavezno nošenje maski i poštovanje fizičke distance među posetiocima.

  Tagovi:
  Ivan Medenica, Bitef teatar, Bitef
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga