06:00 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  55111
  Pratite nas

  Glumica Mirjana Karanović otvorila je večeras u bioskopu "Eurosinema" u Subotici 27. Festival evropskog filma. Velikoj glumici uručeno je ovogodišnje festivalsko priznanje "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

  „Ponosna sam na 40 godina bavljenja ovim divnim poslom, u koji sam se zaljubila još kao dete“, rekla je Karanovićeva, istakavši da joj je prva uloga u filmu „Petrijin venac“ postavila glumački standard, kojem se trudi da ostane dosledna i danas.

  Ona je dodala da je posebno ponosna na to što deli ime s dve velike glumice koje su joj uvek bile uzori - Mirom Banjac i Mirom Stupicom.

  Direktor festivala Radoslav Zelenović rekao je da je Mirjana Karanović mnogo dala filmskoj umetnosti, ne samo kao glumica, nego i kao pedagog i reditelj.

  Direktor Festivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović i dobitnica festivalskog priznanja, glumica Mirjana Karanović
  © Sputnik / Dejan Simić
  Direktor Festivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović i dobitnica festivalskog priznanja, glumica Mirjana Karanović

  Za svega pet godina, na svojim glumačkim počecima, Karanovićeva je radila s najvećim rediteljima, poput Srđana Karanovića, Gorana Markovića, Emira Kusturice, i osvojila najprestižnija filmska priznanja, podsetio je Zelenović, napominjući da je visok glumački kvalitet i domet zadržala do danas.

  Ove godine otvaranje festivala proteklo je u skromnijem izdanju, zbog mera protiv epidemije virusa korona, zbog čega među gostima nema filmskih stvaralaca iz inostranstva, a broj posetilaca u bioskopu je ograničen. Filmovi iz glavnog takmičarskog programa prikazuju se u bioskopu Otvorenog univerziteta u Subotici, umesto na Letnjoj pozornici na Paliću.

  Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić rekao je da je ova teška i nepredvidiva godina poremetila svaku ljudsku delatnost, pa tako i umetnost i kulturu. On je, ipak, rekao da je ponosan na to što je Palićki filmski festival odoleo pritisku i uspeo da se održi, a posebno se poklonio reditelju Darku Bajiću i ekipi filma „Ime naroda“, čija premijera otvara festival.

  Režiser Darko Bajić na Festivalu evropskog filma Palić
  © Sputnik / Dejan Simić
  Režiser Darko Bajić na Festivalu evropskog filma Palić

  Film „Ime naroda“ je biografska drama o uglednom političaru, advokatu i nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada Svetozaru Miletiću, čiji lik tumači glumac Ljubomir Bandović. U filmskoj ekipi su i Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Andrija Kuzmanović, Nikola Ristanovski i Milutin Mima Karadžić. Scenario je napisao Milovan Vitezović.

  Više od 100 filmova u 15 selekcija

  Palićki filmski festival, koji je dva puta odlagan zbog pandemije virusa korona, do 18. septembra će predstaviti više od 100 evropskih filmova, u 15 selekcija.

  Za nagrade Zlatni i Palićki toranj ove godine se, u okviru Glavnog takmičarskog programa, nadmeće 12 evropskih ostvarenja, među kojima su i filmovi poznatih evropskih reditelja, poput Matea Garonea, Anješke Holand, Filipa Garela, Kristijana Pecolda.

  Festival evropskog filma Palić
  © Sputnik / Dejan Simić
  Festival evropskog filma Palić

  U Glavnom takmičarskom programu, koji ove godine nudi vrlo raznovrsne teme, od ljubavnih i socijalnih, do političkih i ratnih, jedna od najvećih senzacija biće kontroverzni film „Nataša“ ruskog reditelja Ilje Hržanovskog, nastalog u okviru projekta DAU.

  Na zatvaranju festivala 18. septembra biće prikazan rusko-srpski film „Hotel Beograd“ Konstantina Starskog, s Milošem Bikovićem i Dijanom Požarskom u glavnim ulogama, a domaća kinematografija biće predstavljena i filmom „Sutra je još uvek juli“ Dejana Vlaisavljevića Nikta, koji će biti prikazan u okviru takmičarske selekcije „Paralele i sudari“.

  U toj selekciji ove godine su dominantne autorke, a među njima su ukrajinske rediteljke Kristina Sivolap s filmom „Sluškinja“ i Darja Oniščenko s filmom „Zaboravljeni“, kao i slovačka rediteljka Vjera Čakaniova s filmom „Frem“.

  Mira Banjac, glumica i predsednica Saveta Festivala evropskog filma Palić
  © Sputnik / Dejan Simić
  Mira Banjac, glumica i predsednica Saveta Festivala evropskog filma Palić

  Prateći filmski programi obuhvataju, pored ostalog, selekciju novog mađarskog filma i izbor iz savremene bugarske kinematografije.

  U selekciji „Novi evropski dokumentarci“ takođe će biti prikazano jedno domaće ostvarenje, a reč je o filmu „Zaceli me“ rediteljke Danijele Štajnfeld, zasnovanom na intimnim svedočenjima osoba koje su preživele seksualni napad.

  Dobitnica priznanja „Aleksandar Lifka" je i mađarska rediteljka Ildiko Enjedi.

  Publika na Festivalu evropskog filma Palić
  © Sputnik / Dejan Simić
  Publika na Festivalu evropskog filma Palić

  Ove godine filmovi iz glavne takmičarske selekcije neće biti prikazivani na palićkoj Letnjoj pozornici, zbog hladnijeg vremena u septembru, kao i mogućih padavina. Publika će stoga program moći da gleda u bioskopskim dvoranama na Paliću i u Subotici, koje su do sada bile rezervisane samo za prateće programe.

  Tagovi:
  Festival evropskog filma Palić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga