00:12 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 80
  Pratite nas

  Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uručio je direktoru Zavičajnog muzeja Župe iz Aleksandrovca, Ivanu Brboriću, rešenje kojim se utvrđuje da ta ustanova kulture ispunjava posebne uslove za obavljanje delatnosti ustanove zaštite umetničko-istorijskih dela.

  Time je stvorena mogućnost da se Muzej na sveobuhvatniji način brine i dodatno angažuje na istraživanju bogatog kulturnog nasleđa župskog kraja, u kome su nedavno otkriveni izuzetni arheološki nalazi.

  Prema rečima ministra Vukosavljevića, Aleksandrovac i Župa odavno zaslužuju muzej koji će u punom kapacitetu moći da čuva i javnosti predstavi značajno kulturno blago kojim taj kraj obiluje.

  „Verujem da će ovo biti značajan podstrek i agilnom rukovodstvu muzeja i lokalnoj samoupravi za dalji napredak kulturnog života u Aleksandrovcu i Župi, u čemu će imati punu podršku i pomoć Ministarstva kulture i informisanjaˮ, naglasio je Vukosavljević. On je dodao da se finansiranjem nove stalne postavke od strane Ministarstva kulture i informisanja, između ostalog, otvara put da Muzej Župe predstavi neolitsko nalazište Vitkovo kao jednu zajednicu negovane, visoke kulture i da istakne ono što je i danas, više od 6000 godina nakon Vinčanske kulture, upadljivo, a to je njen balkanski, mediteranski, evropski i univerzalni civilizacijski kontekst.  

  Zavičajni muzej Župe dobio status ustanove zaštite
  © Foto : Ustupljeno Sputnjiku
  Zavičajni muzej Župe dobio status ustanove zaštite

  U okviru konkursa „Gradovi u fokusu 2020ˮ Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo je 5 miliona dinara opštini Aleksandrovac za projekat „REkultura Župeˮ i rekonstrukciju stalne postavke Zavičajnog muzeja Župe. Sticanjem statusa ustanove zaštite i otvaranjem stalne postavke, veliki broj predmeta u muzeju u Aleksandrovcu dobiće adekvatne uslove za smeštaj i izlaganje, kao i mogućnost konzervatorsko-restauratorskih radova na predmetima. Pored rešenja kojim se stvaraju neophodni uslovi za unapređenje rada Zavičajnog muzeja Župe, ministar Vukosavljević uručio je direktoru Brboriću i rešenje kojim se ta ustanova kulture utvrđuje nadležnim muzejom za teritoriju opštine Aleksandrovac. Zahvaljujući donetim rešenjima, muzej u Aleksandrovcu moći će da se bavi istraživanjem i evidentiranjem dobara koja uživaju prethodnu zaštitu, predlaganjem i utvrđivanjem kulturnih dobara, vođenjem registra i dokumentacije o kulturnim dobrima i ostalim delatnostima predviđenim zakonom o kulturnim dobrima.

  Jedna od postavki u Muzeju
  © Foto : Ustupljeno Sputnjiku
  Jedan od eksponata u Muzeju

  „Ovo je jedan od najznačajnijih trenutaka u tri decenije dugoj istoriji muzeja. Proglašenjem Zavičajnog muzeja Župe za ustanovu zaštite koja će biti nadležna za spomenike kulture, njihovo očuvanje i prezentaciju na teritoriji opštine Aleksandrovac, otvara se novo poglavlje u radu naše ustanove. Ovaj dokument nam je garant da će započete arheološke kampanje na Vitkovačkom polju i Kozniku imati svoj kontinuitet u narednim godinama, ali i da će se otvoriti nova nalazišta. Ubeđeni smo da će Župa u narednim godinama postati jedna od važnijih turističkih destinacija na prostoru Balkana i iskoristiti svoje pune potencijale, ne samo zbog vina već i zbog vrhunskih kulturnih sadržajaˮ, istakao je Ivan Brborić prilikom uručenja rešenja.

  Zavičajni muzej Župe osnovan je 27. marta 1992. godine. U muzeju je smeštena arheološka, etnografska i istorijska postavka sa oko 3.000 predmeta. Fototeka muzeja sadrži oko 6.000 fotografija i negativa, a biblioteka 1.400 knjiga. Najvredniji eksponati su pet neolitskih statua koje pripadaju vinčanskoj kulturnoj grupi sa lokaliteta Vitkovačko polje, a dela su prvih zemljoradnika sa ovih prostora pre oko 6000 godina.

  Tagovi:
  Muzej, Vladan Vukosavljević
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga