18:00 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 90
  Pratite nas

  Žiri Zadužbine "Desanka Maksimović" za dodelu nagrade sa imenom velike pesnikinje jednoglasno je odlučio da ovogodišnju nagradu dodeli pesniku Tomislavu Marinkoviću.

  U obrazloženju žirija koji je radio u sastavu Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović (predsednik), kaže se da se priznanje pesniku Marinkoviću dodeljuje za ukupan doprinos srpskoj poeziji.

  „Tomislav Marinković je sredinom osamdesetih godina ušao krupnim koracima u srpsku poeziju, a svakom novom knjigom je usavršavao poetički iskaz donoseći veoma delikatnu lirsku notu obeleženu emotivnim i misaonim tokovima u razvoju srpske poezije“, obrazložio je žiri.

  Iako je prvom zbirkom „Dvojnik“ u srpsku književnost ušao tek 1983. godine, Tomislav Marinković (1949) je već narednim pesničkim knjigama pokazao zavidnu zrelost pesničkog izraza. To potvrđuju zbirke „Izvesno vreme“, „ Stihovi“, „Sumnja u ogledalo“,“Škola trajanja“, „Svet na koži“, „Običan život“, „Nevidljiva mesta“, „Večito sada“...

  U elitnom Plavom kolu SKZ prošle godine objavljene su Izabrane pesme Tomislava Marinkovića. Dobitnik je uglednih književnih priznanja - „Branko Miljković“,„Vasko Popa“,„Miroslav Antić“, Disove nagrade. Pesme su mu prevođene na engleski, ruski, španski, portugalski, japanski, slovenački i makedonski jezik.

  O poeziji Tomislava Marinkovića zabeleženo je da je obeležena specifičnom poetikom „malih stvari“ i estetikom svakodnevice koja nosi odlike univerzalnih vrednosti, te da je reč o poeziji  lišenoj nametljivosti i  suvišnih reči.

  „Poezija Tomislava Marinkovića pomera granice srpske poezije filozofijom malih stvari, nostalgijom za svetom u kome nismo ostvarili snove, ali smo otkrili najdublji smisao našeg okruženja. U tom aspektu Marinković je veoma blizak pesničkom delu Desanke Maksimović ostvarenom upravo u vlatima trave, cvrkutu ptica i glasovima sasvim običnih ljudi njenog valjevskog kraja“, konstatuje žiri za dodelu nagrade „Desanka Maksimović“..

  Tačan datum i mesto uručenja nagrade Zadužbina "Desanka Maksimović" objaviće naknadno u skladu sa epidemiološkim preporukama Vlade Srbije,  najverovatnije početkom oktobra.

  Tagovi:
  Desanka Maksimović, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga