19:03 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 80
  Pratite nas

   Andrićevu nagradu za 2019. godinu osvojio je književnik Anđelko Anušić za zbirku pripovedaka „Legenda o v(j)etrom vijanima”, saopštio je danas tročlani žiri u ime Zadužbine Ive Andrića.

  Knjigu je izdalo Udruženje književnika Republike Srpske, Banjaluka, a u saopštenju se navodi da je u najužem izboru bilo i delo Milana Todorova „Telefonski imenik mrtvih pretplatnika“ (Arhipelag, Beograd), prenosi Tanjug.

  U obrazloženju žirija stoji između ostalog i sledeće: „Zbirka pripovedaka Anđelka Anušića umetnički sugestivno daje čitav niz ljudskih sudbina, izglobljenih iz svog zavičaja i svojih života, v(j)etrom vijanih između izgubljenosti i neprihvaćenosti“.

  Takođe ističu da „posebna vrednost ove zbirke jeste jezik koji čuva sve prostorne i vremenske slojeve u kojem žive njegovi junaci: u leksici i sintaksi čuva se njihovo pamćenje, ali i pamćenje naše književnosti i kulture“.

  Žiri Andrićeve nagrade radio je u sastavu: profesor dr Aleksandar Jovanović, predsednik, dr Marko Nedić i profesor dr Petar Pijanović, članovi.

  Oni su detaljno razmotrili zbirke pripovedaka i priče objavljene tokom 2019. godine, i danas na završnoj sednici jednoglasno su doneli ovu odluku o pobedniku.

  Prema testamentu velikog pisca i dobitnika Nobelove nagrade, Zadužbina Ive Andrića 1976. godine ustanovila je Andrićevu nagradu za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine.

  Tagovi:
  Andrićeva nagrada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga