02:32 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 670
  Pratite nas

  Na promenadnim koncertima, kada sviramo repertoar koji oslikava vojnički život, bis bi trebalo da bude tajna. Ali, od nas se očekuje da u malom džepu uvek imamo „Marš na Drinu“, kaže major Nikola Živković, načelnik Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“.

  Upravo takav koncert, promenadni, ovaj renomirani orkestar priređuje za Beograđane u subotu, 26. septembra, obeležavajući tako Dan ansambla „Binički“.

  „Marš na Drinu“ je nešto sa čim živimo

  „To je jednostavno nešto što se očekuje kao vrhunac. Reč je o kompoziciji koja iskače iz vremena, hronologije... Pored toga što budi rodoljubivi osećaj u slušaocu i izvođaču, ona je i nešto iznad toga, nešto sa čim živimo. Zbog toga je „Marš“ naš bis na svakom koncertu“, objašnjava Živković.

  „Bah 335“ koncert na Kolarcu, prvi posle polugodišnje pauze
  © Foto : Arhiva Doma vojske
  „Bah 335“ koncert na Kolarcu, prvi posle polugodišnje pauze

  Otkrivši za Sputnjik kako će izgledati finale koncerta, načelnik ansambla objašnjava i sa koliko odgovornosti svake godine „Binički“ izlazi pred publiku koja uvek očekuje - nešto interesantno.

  „Ove godine smo odlučili da koncert izvedemo na platou ispred Vojnog muzeja na Kalemegdanu, objekta koji oslikava našu prošlost,  nastupimo sa programom koji je popularan, poznat, ali i koji oslikava taj vojnički život i duh sistema u kom mi radimo kao umetnici. Uvereni smo da je to prikladno za ovu priliku i nadamo se da će biti na zadovoljstvo svih“.

  Major Živković kaže i da će ovoga puta pred publiku izaći sa programom koji predstavlja retrospektivu vojne muzike – od koračnica, gradskih kompozicija koje su se svirale na dvorovima, do svega onoga što je kroz razne situacije vekovima pratilo vojsku i državu. Taj koncert razlikuje se od nedavnog „Bah 335“ kojim je na Kolarcu ansambl „Stanislav Binički“ otvorio koncertnu sezonu, što samo po sebi govori o muzičkoj specifičnosti i umetničkoj širini njegovih članova.

  Major Nikola Živković, načelnik umetničkog ansambla „Stanislav Binički“
  © Foto : Arhiva Doma vojske
  Major Nikola Živković, načelnik umetničkog ansambla „Stanislav Binički“

  „Naš ansambl je orkestar neobičnog sastava. Mi smo u obavezi da - u sistemu odbrane u kojem je i osmišljeno da funkcionišemo - odgovorimo na različite zadatke. Nezaobilazni smo u protokolarnim dešavanjima najvišeg vojnog i državnog vrha, naša je obaveza i da negujemo nacionalnu i muziku vojničkog duha koja je u našoj zemlji važna osnova za čitav muzički život. Vojna muzika je začetak svega: i prvog orkestra, i prve muzičke škole, hora... Tako je i naš ansambl, koji s ponosom nosi ime Stanislava Biničkog, zapravo logičan sledbenik prvog simfonijskom orkestra  koji je koncertirao u prvoj modernoj srpskoj državi. To je bio Beogradski vojni orkestar kog je  Binički osnovao 26. septembtra 1899. Sve nam to zadaje široku lepezu mogućnosti, ali i veliku obavezu da se pokažemo u raznim muzičkim žanrovima. Tokom koncertne sezone nastupamo sa veoma ozbiljnim programom klasične umetničke muzike, ali isto tako zadovoljavamo sve ono što naše biće vojnika umetnika iziskuje: da se vratimo začecima i da sa vojnom muzikom ispoštujemo tradiciju“, podseća major Živković.

  On ističe da vojna muzika nije nešto što je neobično u svetu, ali i da je srpska vojna muzika specifična i nešto drugačija. „Naša vojna muzika nosi, u nekom dobrom smislu, breme početka. Zbog toga uvek osećamo pojačanu odgovornost, bez obzira da li sviramo umetničku ili isključivo vojnu muziku. Stanislav Binički nam je te 1899. zadao veliki domaći zadatak  koji ćemo večno ispunjavati“, kaže načelnik ansambla major Nikola Živković.

  Tagovi:
  koncert, orkestar, Marš na Drinu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga