19:50 15 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 120
  Pratite nas

  Posle dve godine nomadskog života, Grafički kolektiv konačno je dobio krov nad glavom. Umetnički radovi međutim ne mogu da čekaju rekonstrukciju novog prostora, zbog čega je, uprkos ruiniranosti, ova kultna galerija otvorila vrata posetiocima.

  Izložbe ne čekaju rekonstrukciju

  Čekajući dokumentaciju da može da krene sa rekonstrukcijom prostora u Dragoslava Jovanovića 11, Grafički kolektiv odlučio je da započne novi život i u okviru projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ otvori izlagačku sezonu.

  „Rešili smo da počnemo sa radom i animirali umetnike da prave svoje izložbe, instalacije i da tako reaguju na novi prostor koji je veoma zanimljiv čak i u ruiniranom stanju“, kaže za Sputnjik umetnički direktor, urednik i kustos Grafičkog kolektiva Ljiljana Ćinkul.

  Boje prirode nasuprot sivim ruševinama na izložbi Vesne Opavski „Sezonarijum“
  © Foto : Vladan Vinkić
  Boje prirode nasuprot sivim ruševinama na izložbi Vesne Opavski „Sezonarijum“

  Umetnici su rado prihvatili poziv, a nedostatak struje nije ih sprečio da pokažu svoje radove. Naprotiv, pod prirodnim svetlom, improvizovana galerija Grafičkog kolektiva otvorena je za posetioce u periodu od 12 do 16 sati.

  Prvu postavku činili su radovi mladog umetnika Nikole Radosavljevića – ambijentalna izložba nastala kao neposredna reakcija na izlagački prostor. Drugu postavku čine digitalne grafike Vesne Opavski koje, na drugačiji način, plene razrušeni enterijer u centru prestonice.

  „To je projekat koji nastaje spontano – umetnici moraju da dožive prostor i da naprave relaciju sa njim da bi izlagali“, objašnjava Ljiljana Ćinkul i dodaje da, očišćen od šuta i smeća, prostor ima autentičnost. U susretu ruševina i umetničkih ideja nastaje lepota.
  Ambijentalna instalacija Nikole Radosavljevića u ruinama buduće galerije Grafičkog kolektiva
  © Foto : Arhiva Grafičkog kolektiva
  Ambijentalna instalacija Nikole Radosavljevića u ruinama buduće galerije Grafičkog kolektiva

  Proslavili 70. rođendan bez krova nad glavom

  Kada je kultni prostor na Obilićevom vencu 27 , u kome je Grafički kolektiv nepunih 70 godina disao, restitucijom vraćen naslednicima, nadležni nisu našli dovoljno interesovanja da ga otkupe. Na tom mestu sada se nalazi poslastičarnica.

  „Mi smo ipak zadovoljni jer je novi prostor veliki, na dva nivoa i sigurni smo da će podariti novu energiju Grafičkom kolektivu“, smatra umetnička direktorka. „Dobili smo sredstva za početne radove, ali zahvaljujući našoj sporoj administraciji, još čekamo priključenje struje.“

  Važna institucija kulture, Grafički kolektiv prošle godine proslavio je 70. rođendan bez krova nad glavom. Osim adrese, mnogo toga se u životu kolektiva promenilo, ali nit koja povezuje članove udruženja, umetnike i prijatelje ostaje neraskidiva.

  „Imamo veliki broj članova, formalnih i neformalnih. Njihova podrška bila nam je oslonac u danima kada smo se loše osećali zato što smo morali da napustimo prostor na Obilićevom vencu. Ali, sad iz istog osećaja za zajedništvo iz kog je nastao, Grafički kolektiv nastavlja svoje programske aktivnosti.“

  Mapiranje istorije

  Poput mnogih organizacija, i Grafički kolektiv se u vreme korone pridružio elektronskoj formi izlaganja i to u sklopu dva projekta – prvi je „Grafika na ivici“, međunarodni simpozijum o grafici danas, a drugi „Kroz durbin Grafičkog kolektiva - mapiranje istorije“.

  Grafika i njena granična područja u 21. veku
  © Foto : Arhiva Grafičkog kolektiva
  Grafika i njena granična područja u 21. veku

  „Oba projekta su veoma značajna – prvi zato što se veliki broj umetnika iz Srbije i inostranstva javio da učestvuje, a drugi jer u enciklopedijskoj formi predstavljamo biografije, tekstove i reprodukcije umetnika značajne za kolektiv, a samim tim i za našu kulturu“, kaže Ljiljana Ćinkul.

  Tagovi:
  Grafički kolektiv
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga