21:22 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 21
  Pratite nas

  Nagradu za knjigu godine Društva književnika Vojvodine pripala je Milanu Todorovu za zbirku pripovedaka „Telefonski imenik mrtvih pretplatnika“ objavljenu 2019. godine u izdanju Arhipelaga.

  U saopštenju žirija koji je radio u sastavu dr Jelena Marićević, Miroslav Nikolić i Nedeljko Terzić kaže se da je Milan Todorov, preplićući prošlost i sadašnjost, ljudske sudbine i nepristajanje na olako prihvatanje čovekove prolaznosti, sačinio uverljivu sliku neponovljive ljudskosti.

  „Todorov i dok piše o nestajanju, kao i egzistencijalnom strahu od svakolikog gubitka, čini to sa jasnim uverenjem da uvek imamo mogućnost preobražaja ukoliko sačuvamo ljudskost uprkos vremenu zaborava“, ocenio je žiri Društva književnika Vojvodine.
  Nagrađena zbirka priča Milana Todorova
  © Foto : Arhiva Arhipelaga
  Nagrađena zbirka priča Milana Todorova

  Milan Todorov diplomirao je jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Objavio je knjige priča: „Uhom za kruhom“, „Bezbroj naših života“, „Ne mogu ovde da dočekam jutro“ i „Telefonski imenik mrtvih pretplatnika“, kao i romane „Lek protiv smrti“, „Redosled jednostavnih stvari“ i „Pristanište“. Njegova drama „Kuninsko leto“ izvođena je u Srpskom narodnom pozorištu 1985/1986.

  Nagrada Društva književnika Vojvodine dodeljuje se članovima DKV koji u godišnjem ciklusu objave prvo izdanje originalnog književnog dela svih književnih žanrova.

  Pored dobitnika Milana Todorova, u najužem izboru našli su se i roman Nade Dušanić „Raskid“ i knjiga pesama Radovana Vlahovića „Bdenje nad smislom“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga