13:57 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 301
  Pratite nas

  Narodno pozorište u Beogradu pokrenulo je krajem prošle sezone projekat ambijentalnih koncerta na otvorenom pod nazivom „Opera u vašem kraju" u kom publika postaju - slučajni prolaznici.

  Arije pod prozorima i na ulicama Beograda

  Opera u vašem kraju“, program kamernih koncerata u kojima učestvuju solisti, pijanisti i članovi Orkestra Opere, izvodiće se na različitim lokacijama prestonice. Da je realizacija ove ideje mnogo više od prkosa koroni, potvrđuju umetnici koji, osim potrebe da rade i stvaraju, nameravaju i da operu još više približe publici. Zahvaljujući arijama koje će odjekivati Beogradom, i oni najudaljeni od ove muzike, biće izloženi njenom umetničkom dejstvu.

  „Opera živi u svakom kraju, ne samo u gradu. Ona se peva i sluša na planini, na selu, na moru, svuda“, kaže za Sputnjik sopran Narodnog pozorišta Aleksandra Stamenković, jedna od učesnica ovog muzičkog beogradskog spektakla.

  Nastupi na prometnim mestima

  Tokom šest meseci opera je utihnula - publika je nije slušala, umetnici je nisu izvodili. U želji da se što pre vrate u svoju matičnu kuću, Narodno pozorište, ali ne sa maskama, u ograničenom kapacitetu, bez inspiracije, motivacije i bez publike, umetnici Narodnog pozorišta odlučili su da svoju publiku pronađu – na ulici.

  „Mi ćemo nastupati na prometnim mestima prestonice. Privući ćemo pažnju slučajnih prolaznika, oni će nas čuti i podsetiti se da pozorište postoji, da muzika živi i da treba da se vrate u ustanove kulture“, ističe operska umetnica.

  „Mi, umetnici nećemo prestati sa radom zbog nas i zbog publike koja nam je neophodna. Doći ćemo gde god se ona nalazila“, naglašava ona.

  Aleksandra Stamenković, sopran Narodnog pozorišta
  © Foto : Narodno pozorište
  Aleksandra Stamenković, sopran Narodnog pozorišta

  Posmatrana kao vrhunac scenske umetnosti, opera koju je klasična tradicija iznedrila i negovala u strogim pravilima, odjednom će izaći na ulicu, postati dostupna, opipljiva.

  „Mnogi ljudi zaziru od opere jer je ne poznaju. Samim tim što ćemo izaći na ulicu, pokazaćemo da opera nije nešto strašno, rogobatno, da je to lepa i prijemčiva muzika“, uverena je poznata umetnica i dodaje da ne treba govoriti o vrstama muzike, jer postoji samo jedna podela – dobra i loša.

  Improvizacija veliki izazov

  Osim što će umetnost izvesti iz sale i prošetati je ulicama, pred operskim umetnicima su i mnogi drugi izazovi. Jedan od njih jeste improvizacija koja operi nije svojstvena.

  „Izazov je veliki“, iskrena je Stamenkovićeva koja navodi da nastup zavisi od mnogo faktora, od akustike prostora, od arhitekture ulice do izbora instrumentalne pratnje.

  „Gde god na nastupamo van pozorišta, akustične probe su obavezne, a naše je da se na samom mestu prilagođavamo.“

  Sa nastupa „Opera u vašem kraju“ na Letnjoj sceni „KvARt Walk“
  © Foto : Narodno pozorište
  Sa nastupa „Opera u vašem kraju“ na Letnjoj sceni „KvARt Walk“
  Zvuk Italije i Španije

  Na pitanje koja operska dela su na repertoaru, naša sagovornica odgovara:

  „Kancone i arije italijanske i španske literature – pitke kompozicije kojima publika voli i u kojima će moći da uživa.“

  Prvi kamerni koncert na otvorenom održan je 1. Oktobra Galeriji Belgrade Waterfront, a novi nastupi zakazani su za 2. I 3. Oktobar na novim lokacijama.

  U saradnji sa Opštinom Stari grad, 2. oktobra na skveru kod Palmotićeve 27 u 19.30 časova, nastupiće solisti Aleksandra Stamenković, Ljubodrag Begović i Ivana Živadinović uz klavirsku pratnju Nevene Živković i u režiji Ane Grigorović.

  Sledećeg dana (3. oktobra) „Opera u vašem kraju“ seli se na kraj Knez Mihajlove ulice, kod Fakulteta likovnih umetnosti.

  Gala koncert na kom će nastupiti kompletan ansambl Opere, solisti, Hor i Orkestar NP planiran je za subotu, 10. oktobra, u otvorenom amfiteatru Doma kulture Studentski grad na Novom Beogradu.

  Tagovi:
  opera, Narodno pozorište
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga