06:47 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 901
  Pratite nas

  Manastir Svetih arhangela kod Prizrena večeras je bio mesto spajanja autentičnog, starog Prizrena, umetnika i publike. U okviru Festivala srednjovekovne i renesansne muzike „Medimus“ u njemu je nastupio istoimeni Internacionalni ansambl, ali i đaci Prizrenske bogoslovije.

  Peti međunarodni festival srednjovekovne muzike organizovali su Dom kulture „Gračanica“, Društvo prijatelja Manastira Svetih arhangela i Fondacija Sveti arhangeli.

  Srbi Prizrenci su imali potrebu da ožive i probude svoj grad. Želimo da ovaj prostor udahne staru ili ranu muziku u novom izvođenju. Muzičari, novinari i gosti smešteni su u konaku Svetih arhangela, tu žive po manastirskim pravilima, tu se vide zajednica, osmesi i radost“, kaže za Sputnjik dr Aleksandra Novakov ispred organizacije festivala.

  Sinoć su nastupili „Braća Teofilovići“ i dramska umetnica Marija Bergam, dok je večeras publika uživala u notama Internacionalnog ansambla „Medimus“. Gosti večeri bili su hor i orkestar Prizrenske bogoslovije.

  Ovaj muzički događaj prati izložba sa Kolonije „Jesen u Prizrenu“, koja svake godine u Svetim arhangelima okuplja deset akademskih slikara iz zemlje i regiona.

  Festival se ove godine održava u porti manastira, jer poluzatvoreni prostor Atrijuma Hrama Svetog spasa u Prizrenu, gde je festival održavan u protekle četiri godine, zbog epidemioloških mera nije pogodan za izvođenje programa.

  Proteklih godina na Festivalu na Kosovu i Metohiji su učestvovali Edin Karamazov, Divna Ljubojević, Slobodan Trkulja, ansambl „Muzika profana“ iz Mađarske, ansambl „Renesans“, ansambl „Minstrel“ iz Dubrovnika.

  Festival je dobitnik nagrade „Muzika klasika“ za 2018. godinu, u kategoriji najbolji festival od regionalnog značaja.

  Tagovi:
  Kosovo i Metohija, Prizren, festival, muzika, srednji vek, renesansa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga