18:53 19 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 21
  Pratite nas

  „Semper Idem“ po romanu Đorđa Lebovića, u dramatizacija i režija Gorčina Stojanovića i izvođenju Narodnog pozorišta Sombor, najbolja je predstava 65. Sterijinog pozorja, odlučio je žiri većinom glasova.

  Stojanović je nagrađen za najbolju režiju odlukom žirija, koji su činili dramski pisac Almir Bašović (predsednik), dramaturškinja Jelena Mijović, pozorišni kritičar Igor Burić, dramski pisac Željko Hubač i reditelj Robert Lenard.

  Sterijina nagrada za tekst savremene drame pripala je Dimitriju Kokanovu za predstavu „Kretanje“ u režiji Jovane Tomić i produkciji Bitef teatra iz Beograda, a za dramaturgiju je nagrađen Slobodan Obradović za „Radničku hroniku“ Petra Mihajlovića u režiji Veljka Mićunovića (Narodno pozorište Subotica).

  Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje dodeljena je Jeleni Ilić i Aleksandru Đinđiću za uloge u predstavi „Kretanje“, Kristi Sorčik za ulogu u predstavi „Gustav je kriv za sve“ Kokana Mladenovića (Pozorište „Deže Kostolanji“ Subotica) i Marku Markoviću za ulogu u predstavi „Semper Idem“.

  Za najbolje scenografsko ostvarenje nagrađena je Marija Kalabić za predstavu „Radnička hronika“, za kostimografsko ostvarenje nagrada je otišla u ruke Selene Orb za predstavu „Kretanje“, a Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku pripala je Drašku Adžiću u predstavi „Smederevo 1941“ po tekstu i u režiji Ane Đorđević (Srpsko narodno pozorište Novi Sad).

  Dimitrije Kokanov, dobitnik Sterijine nagrade za tekst savremene drame „Kretanje“
  © Foto : Sputnjiku ustupio Atelje 212
  Dimitrije Kokanov, dobitnik Sterijine nagrade za tekst savremene drame „Kretanje“

  Sterijina nagrada za scenski govor pripala je ansamblu predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović (Srpsko narodno pozorište i OPENS Novi Sad), za scenski pokret Igoru Greksu za predstavu „Radnička hronika“.

  Specijalna Sterijina nagrada dodeljena je Veljku Mićunoviću za režiju predstave „Radnička hronika“.

  Sterijina nagrada iz Fonda „Dara Darinka Čalenić″ za najbolju mladu glumicu dodeljena je Bojani  Milanović za ulogu u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, a za najboljeg mladog glumca Pavlu Mensuru za ulogu u predstavi „Kretanje“.

  Sterijina nagrada za teatrologiju „Jovan Hristić” dodeljena je Svetozaru Rapajiću za knjigu „Muzičko pozorište kao umetnička sinteza“ (Fakultet dramskih umetnosti Beograd i Institut za pozorište, film, radio i televiziju Beograd, 2018), odlučio je žiri u sastavu: prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović (predsednica), prof. dr Nebojša Romčević i dr Aleksandra Kuzmić.

  Žiri Okruglog stola kritike Sterijinog pozorja, koji su činili Aleksandra Glovacki (predsednica), Milivoje Mlađenović i Andrej Čanji, dodelio je Sterijinu nagradu „Dejan Penčić Poljanski“ ostvarenju „Kretanje“.

  „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ najbolja je predstava 65. Sterijinog pozorja, po mišljenju publike, koja joj je dala prosečnu ocenu 4,72.

  Na drugom mestu se našla „Semper idem“ sa ocenom 4,52, a na trećem „Kretanje“ sa 4,50.

  Sterijino pozorje je pod sloganom „Stvarnost - čudnija od mašte“ održano od  26. septembra do 3. oktobra, a u takmičarskoj selekciji je izvdeno sedam predstava.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Sterijino pozorje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga