14:32 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  1202
  Pratite nas

  Film "Svjedok božje ljubavi", autorki Tanje Šuković i Snežane Rakonjac, neće biti prikazan na regionalnom TV festivali minijatura "Pres vitez" jer to ostvaranje, ikako prijavljeno, nije prošlo selekciju, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

  Deo javnosti sa zabrinutošću i nezadovoljstvom reagovao je na vest da će taj film biti prikazan na festivalu jer "na sporan način prikazuje izjave i javne aktivnosti mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića".

  Kako navode iz Ministarstva kulture i informisanja, selektor festivala Igor Aleksić potvrdio im je u telefonskom razgovoru da se projekcija filma ipak neće održati jer, kako kaže, film nije prošao seleciju.

  Festival "Pres vitez" dobio je 400.000 dinara na konkursu za sufinansiranje Sektora za informisanje i medije Ministarstva kulture i informisanja u 2020.

  Komisija Ministarstva u sastavu: Violeta Kecman, Zlata Kureš, Miroslav Živković, Jelena Vuković i Danijela Jankov jednoglasno je odlučila da festival "Pres vitez", kao i nekih prethodnih godina (2015 i 2016), dobije sredstva.

  "Posebno ističemo da u projektnoj dokumentaciji koja je dostavljena Ministarstvu kulture i informisanja podnosilac zahteva nije priložio niti je bio dužan da priloži spisak filmova koji će biti emitovan, niti je, posledično, komisija mogla da zna o kojim konkretnim delima se radi. Takva je praksa kada je reč o bilo kom festivalu. Sredstva se dodeljuju za proklamovani koncept festivala, a ne za naknadnu selekciju i pojedinačna dela", poručuju iz Ministarstva kulture i informisanja.

  Kako se u dopisu iz ministarstva navodi "nakon reakcije dela javnosti i nakon uvida u film, razumemo da predmetno delo može izazvati kontroverze i da zahvaljujući načinu odabira i predstavljanja sadržaja može indukovati politički obojene zaključke i time naneti štetu i mitropolitu Amfilohiju i Mitropoliji primorsko-crnogorskoj i Srpskoj pravoslavnoj crkvi"

  "Dekontekstualizacije i tendenciozna tumačenja delovanja pojedinaca i institucija u burnim istorijskim okolnostima, jesu predmet autorskih sloboda u interpretaciji, ali bi morale biti prožete skrupuloznošću prema istini i svešću za osetljivost publike i javnosti kada se radi o polju delikatnih i subjektivnih izražavanja. Naročito ako se zna da je predmetni dokumentarac nedavno bio prikazan na javnom servisu jedne susedne zemlje upravo u neprijatnoj situaciji eskalacije političkih napetosti, kao verovatni propagandni alat jedne od strana", poručuju iz MKI.

  U ministarstvu zaključuju da je upravo zbog oštrih reakcija dela domaće javnosti, ohrabrujuća i dobra odluka organizatora i selektora da ovo delo ne bude u zvaničnom programu festivala.

  "Bez obzira na njihovu odluku, ovim putem obaveštavamo javnost da ni predmetni film ni poruke koje sadrži nemaju niti su imale podršku Ministarstva kulture i informisanja, već je, kao i prethodnih godina, podršku imao samo festival kao takav i dokumentarni filmovi kao kategorija", piše u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga