15:48 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 91
  Pratite nas

  Plakati koje je za predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta uradio proslavljeni dizajner Mirko Ilić našli su se u knjizi „Making Posters” američkih autora Skota Leseroua i Natalije Delgado, a deo su i postavke 14. Međunarodnog bijenala grafičkog dizajna „Zlatna pčela” u Moskvi.

  Na bijenalu, koje je u toku u Moskvi, među radovima iz celog sveta, našli su se plakati koje je Ilić radio za najnovije produkcije Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Mamu mu jebem ko je prvi počeo” i „Putujuće pozorište Šopalović”.

  U najnovijoj knjizi svetski poznatih i višestruko nagrađivanih dizajnera Skota Leseroua i Natalije Delgado predstavljeni su plakati za predstave „Vrat od stakla”, „Lorencačo”, „Natan Mudri”, „Selestina” i „Ujka Vanja”.

  Plakat za predstavu Putujuće pozorište Šopalović na bijenalu u Moskvi
  © Foto : Arhiva Mirka Ilića
  Plakat za predstavu "Putujuće pozorište Šopalović" na bijenalu u Moskvi

  Fokus knjige je na konceptu u dizajnu i vodi čitaoce kroz planiranje, analizu i kreiranje plakata koji privlače pažnju gledalaca.

  Autori na primerima iz celog sveta pokazuju kako se uspešno primenjuju najinovativniji pristupi u dizajnu, bilo da je reč o klasičnom ili savremenom plakatu - od protestnih i propagandnih plakata, preko pop kulture, do animiranog i interaktivnog dizajna.

  Mirku Iliću je nedavno magazin za umetnost i dizajn „Creative Quarterly", koji promoviše najbolje radove u oblasti grafičkog dizajna, ilustracije i fotografije, dodelio nagradu za izuzetnost u oblasti grafičkog dizajna, a u svom ovogodišnjem izdanju objavio je plakate koje je on radio za Jugoslovensko dramsko pozorište.

  Tagovi:
  Mirko Ilić, Moskva, Jugoslovensko dramsko pozorište, plakat
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga