00:03 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 253
  Pratite nas

  Filmski centar Srbije je objavio listu gledanosti domaćih filmova u bioskopima u periodu od 2010. do 2019. godine. U tri najgledanija filma glavnu ulogu tumači isti glumac – Miloš Biković.

  Miloš Biković glumi u tri najgledanija filma

  Na listi FCS koja broji 123 ostvarenja distribuirana u našim bioskopima tokom poslednje decenije, na prvom mestu nalazi se film „Južni vetar“. Akcioni triler čiju režiju potpisuje Miloš Avramović, pogledalo je rekordnih 618.415 gledalaca, čime ovaj film potvrđuje ubedljivo vođstvo.

  Drugo mesto rezervisano je za film „Montevideo, Bog te video!“, koji je pogledalo 516.124 gledaoca, a treće za „Montevideo, vidimo se!“, ostvarenje u kome je uživao 498.501 gledalac, oba u režiji Dragana Bjelogrlića.

  Ova tri najgledanija filma povezuje činjenica da je glavna uloga poverena istom glumcu – Milošu Bikoviću.

  Od četvrtog do desetog mesta liste najgledanijih nalaze se: „Parada“ Srđana Dragojevića, „Mali Budo“ Danila Bećkovića, „Taksi bluz“ Miroslava Stamatova, „Šešir profesora Koste Vujića“ Zdravka Šotre, „Gorčilo“ Milana Karadžića, „Bićemo prvaci sveta“ Darka Bajića i „Kralj Petar Prvi“ Petra Ristovskog. Na jedanaestom mesto plasiralo se „Stado“ Nikole Koja, satirična komedija koja spada u filmove koje je pogledalo preko 200.910 gledalaca.

  Najgledaniji filmovi decenije
  © Foto : Filmski centar Srbije
  Najgledaniji filmovi decenije

  Najzastupljeniji reditelji imali su po dva filma

  Najzastupljeniji reditelji na listi su Dragan Bjelogrlić sa filmovima „Montevideo, Bog te video!“ i „Montevideo, vidimo se“, Danilo Bećković koji je režirao filmove „Mali Budo“ i „Jesen samuraja“, Zdravko Šotra sa ostvarenjima „Šešir profesora Koste Vujića“ i „Santa Maria dela Salute“, Milan Karadžić sa ostvarenjem „Gorčilo,“ i „Biserom Bojane“ i Dejan Zečević sa serijalom „Vojna akademija 2“ i „Vojna akademija 3: Novi početak“.

  Od scenarista, najprisutniji je Dimitrije Vojnov sa čak tri filma: „Montevideo, vidimo se!“, „Mali Budo“ i „Jesen samuraja“, koje je pogledalo više od 100.000 gledalaca. Tu su i Srđan Dragojević koji potpisuje scenarije za „Paradu“ i „Montevideo, Bog te video!“ i Milovan Vitezović sa filmovima „Šešir profesora Koste Vujića“ i „Kralj Petar Prvi“.

  Najgledaniji dokumentarni film na listi je „Albertov putu režiji Predraga Bambića, a najgledaniji dokumentarno-igrani film je „Žućko: Priča o Radivoju Koraćuu režiji Gordana Matića.

  Za sastavljanje OVE liste korišćeni su zvanični podaci o gledanosti filmova u srpskim bioskopima, a na osnovu izveštaja prikazivača i distributera.

  Tagovi:
  Filmski centar Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga