14:02 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 41
  Pratite nas

  Srpska književnost će na Međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu, koji počinje danas, zbog pandemije virusa kovid 19 biti predstavljena u prilagođenom, digitalnom formatu, saopštili su iz Ministarstva kulture i informisanja.

  Posredstvom raznih linkova sajamska publika moći će da se upozna s nekima od najznačajnijih srpskih pisaca, kao i s delom najnovije izdavačke produkcije iz Srbije.

  Nakon sajmova knjiga u Pekingu i Moskvi i na digitalnoj platformi Sajma knjiga u Frankfurtu, koji će trajati do 18. oktobra, postavljene su takozvane „oglasne table“, na kojima su izložene promotivne fotografije knjiga s kratkim beleškama o njima, video-prezentacije dela i autora i razgovori sa savremenim piscima.

  Tu su i informacije o knjigama nagrađenim Andrićevom i Ninovom nagradom u poslednjih 10 godina, kao i poseban segment posvećen Dragoslavu Mihailoviću, koji ove godine puni 90 godina i čije su pripovetke u prevodu na nemački jezik prošle godine privukle posebnu pažnju.

  U virtuelnom predstavljanju zainteresovanim stranim posetiocima i izdavačima ukazano je na klasike srpske književnosti, na neke od najznačajnijih autora u drugoj polovini 20. veka i posebno na savremene pisce koji su već izazvali interesovanje stranih izdavača, kao i one čija bi dela mogla da budu zanimljiva urednicima i prevodiocima.

  Uz prezentaciju srpske knjige postavljen je i digitalni katalog, a za sve zainteresovane strane izdavače, urednike i prevodioce, kao i druge posetioce Sajma obezbeđena je internet i telefonska komunikacija s bibliotekarima Univerzitetske biblioteke u Beogradu.

  Digitalno predstavljanje srpskog izdavaštva organizovala je Univerzitetska biblioteka u Beogradu, koja je na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture i informisanja podržana kao nosilac projekta predstavljanja naših knjiga na inostranim sajmovima.

  Tagovi:
  književnost, Srbija, Frankfurt, Sajam knjiga
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga