21:31 05 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 60
  Pratite nas

  Peto izdanje Festivala italijansko-srpskog filma koje će se održati od 17. do 25. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, slavi stogodišnjicu od rođenja čuvenog italijanskog glumca Alberta Sordija.

  Na programu petog izdanja Festivala italijansko-srpskog filma naći će se šest ostvarenja savremene italijanske produkcije, a u znak sećanja na rimskog glumca Alberta Sordija biće prikazana retrospektiva njegovih filmova.

  Festival će svečano biti otvoren u subotu 17. oktobra u 19.00 časova u Jugoslovenskoj kinoteci (Uzun Mirkova 1) izložbom posvećenom Albertu Sordiju i projekcijom filma „Izvinite, Alberto Sordi?“. Reč je o biografskom televizijskom filmu, koji govori o dvadeset godina života Alberta Sordija, od samih početaka do sticanja slave. Glumac Edoardo Peše, kome je poverena uloga Alberta Sordija, prisustvovaće otvaranju festivala, a pridružiće mu se i režiser filma Luka Manfredi i producent Serđo Đusani.

  Izložba fotografija posvećena čuvenom glumcu Albertu Sordiju
  © Foto : Festival italijansko-srpskog filma
  Izložba fotografija posvećena čuvenom glumcu Albertu Sordiju

  Od 18. oktobra na repertoaru festivala naći će se „Pinokio“ reditelja Matea Garonea, koji je na ovogodišnjoj dodeli nagrada Donatelov David bio nominovan u 15, a pobedio u čak pet kategorija, „Pet je savršen broj“ reditelja Igora Tuverija, „To je za tvoje dobro“, „U Tor Bela Monaci nikada ne pada kiša“, „Moj brat juri dinosauruse“ i film „Čekajući varvare“ kolumbijskog režisera Čira Gvere.

  Srpski filmovi na platformi TATATU

  Na platformi TATATU publika će moći da pogleda filmove nove srpske produkcije: „Asimetrija“, debitantsko ostvarenje Maše Nešković, „Ajvar“, Ane Marije Rosi, „Hotel Beograd“ sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi, „Otac“ Srdana Golubovića i „Šavovi“ Miroslava Terzića.

  Film „Pinokio“ sa Robertom Beninijem u glavnoj ulozi
  © Foto : Festival italijansko-srpskog filma
  Film „Pinokio“ sa Robertom Beninijem u glavnoj ulozi

  U cilju podržavanja međunarodne kulturne saradnje, na susretu srpskih i italijanskih profesionalaca biće reči o nezavisnom filmu, audio-vizuelnoj industriji i o predstojećem Sporazumu o italijansko-srpskoj filmskoj koprodukciji. Na platformi TATATU biće moguće pogledati obraćanje italijanskih profesionalaca iz filmskog sektora, a biće i predstavljena nova besplatna aplikacija Italy for Movies, koja je posvećena italijanskim centrima filmske i audio-vizuelne produkcije.

  Festival je podržala Kulturna asocijacija Excellence International, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom, Ministarstvom kulturnih dobara, kulturnih aktivnosti i turizma Italije, Institutom Luče/Činečita i Eksperimentalnim filmskim centrom.

  Tagovi:
  festival, Jugoslovenska kinoteka, film
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga