08:33 06 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 300
  Pratite nas

  U godini posvećenoj akademiku Vladanu Đorđeviću (Beograd, 1844 – Baden kod Beča, 1930), jednoj od najistaknutijih ličnosti kulturnog, naučnog i političkog života u Srbiji 19. veka, Srpska akademija nauka i umetnosti priređuje od 3. novembra do 13. decembra izložbu „Vladan Đorđević: portret neumornog stvaraoca” u Galeriji SANU.

  Izložbu, sastavljenu od 12 celina, čini bogata arhivska građa, umetnička dela velikana srpskog realizma Uroša Predića i StevanaTodorovića, kao i veliki broj originalnih izdanja.

  Eksponati su iz fondova Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda, Arhiva Srbije, Muzeja nauke i tehnike, Narodne biblioteke, Biblioteke grada Beograda, Univerzitetske biblioteke, Muzeja sporta, Crvenog krsta Srbije, Muzeja za istoriju farmacije, kao i Arhiva i Biblioteke SANU.

  Lekar u službi naroda i države
  © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
  Lekar u službi naroda i države

  Hirurg koji je radio na kulturnom uzdizanju Srbije

  Po obrazovanju doktor medicine i prvi Srbin specijalista hirurgije, Vladan Đorđević je ostvario značajna postignuća u oblasti zdravstva i medicine, ali je, kao pripadnik generacije romantičara, rad na kulturnom uzdizanju Srbije smatrao svojom dužnošću prema otadžbini.

  Bio je prvi Srbin lekar koji se bavio eksperimentalnim radom u medicini.

  Inicirao je stvaranje Srpskog lekarskog društva (1872) i Srpskog društva Crvenog krsta (1876), osnovao je i uređivao prvi srpski stručni medicinski časopis i bio prvi istoričar srpske medicine.

  Kao vojni lekar bio je načelnik Saniteta Vrhovne komande u ratovima, prvi profesor higijene u Artiljerijskoj školi (preteča Vojne akademije), potom načelnik i reformator građanske zdravstvene službe i tvorac prvih sistemskih zdravstvenih zakona.

  U svojstvu predsednika Beogradske opštine,  započeo je komunalno uređenje prestonice i osnovao Novo groblje.

  Izložba „Vladan Đorđević: portret neumornog stvaraoca”
  © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
  Izložba „Vladan Đorđević: portret neumornog stvaraoca”

  Predsednik Vlade i pisac

  Bio je aktivan u političkom životu Srbije od kraja sedamdesetih godina 19. veka, prvo kao vladin poverenik i poslanik u Narodnoj skupštini, potom kao ministar prosvete i crkvenih dela i zastupnik ministra narodne privrede, kraljevski izaslanik u Atini i Carigradu,  i konačno i predsednik Vlade.

  Na polju književnog stvaralaštva, ostavio je mnogobrojna dela – pripovetke, drame, romane i memoare. Bio je jedan od začetnika seoske i putopisne novelistike, dramski pisac, hroničar i istoriograf.

  Bibliografija Vladana Đorđevića broji više od 500 jedinica, a njegov časopis „Otadžbina“ bio je najbolji časopis za književnost, nauku i kulturu u drugoj polovini 19. veka.

  Vladan Đorđević sa porodicom
  © Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC
  Vladan Đorđević sa porodicom

  Radimo!

  U svojoj 25. godini izabran je za redovnog člana Srpskog učenog društva, a 1892. godine za pravog člana Srpske kraljevske akademije.

  Život je proživeo u skladu sa ličnim motom: Laboremus! (radimo).

  Izložba koju realizuje autorski tim na čelu sa autorkom izložbe i kataloga Jelenom Jovanović Simić ima za cilj da putem dokumenata, rukopisa, prepiske, umetničkih dela i fotografija, široj javnosti predstave izuzetnu ličnost Vladana Đorđevića, neumornog stvaraoca i rodoljuba.

  Tagovi:
  Vladan Đorđević, SANU, izložba
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga