06:41 28 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2102
  Pratite nas

  Sonja Lončar i Andrija Pavlović iz sastava LP Duo pretvorili su kvantnu fiziku u muziku. Oni su pretvorili i klavirsku muziku u pop, akustični klavir u digitalnu miksetu, koncert u harmoniju sfera. Ovi umetnici stvaraju autentičan zvuk i pokazuju nam da klasika može da se sluša na festivalima, a pop i elektro u Narodnom pozorištu.

  Nastupali su po celom svetu, od Njujorka do Singapura, ali najbolji koncert zvanično održali su 2. marta 2019. u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, nastup koji im je doneo nagradu Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Naime, LP Duo laureat je jubilarne, 50. nagrade UMUS-a za najbolji koncert, a priznanje je paradoksalno usledilo u periodu kada koncerata nema.

  „Svaka pažnja krije i nosi odgovornost da čovek ima visoke kriterijume prema svom radu. Pravljenje muzike je usamljenički posao, ali njeno izvođenje i deljenje sa publikom je najdragocenije. Željni smo kontakta i razmene“, kaže za Sputnjik pijanista Andrija Pavlović.

  Otvoreni prema raznim umetnostima i muzičkim izrazima, pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović klasiku su izrazili na svoj način. I pružili nam jedinstven, kompleksan, pomalo melanholičan, ali sigurno snažan muzički izraz.

  LP Duo
  © Foto : Marko Milovanović
  LP Duo

  Za 16 godina postojanja, na repertoaru LP Dua našla se autorska muzika, ali i kompozicije drugih muzičkih stvaralaca. Nisu im strani ni Mocart, ni Džon Kejdž, a ni Triki. Objavili su sedam albuma, a poslednji „Duality“ predstavlja nam autorsku muziku komponovanu na hibridnom klaviru.

  Kvantna muzika i hibridni klavir

  Ideja da nauku pretvore u umetnost, odnosno kvantnu fiziku u muziku, nastala je iz radoznalosti i druženja.

  „Zanimalo nas je da otkrijemo nešto što ne znamo. I tako smo sa elektroinženjerom Draganom Novkovićem i nekoliko kvantnih fizičara još 2012. godine ušli u projekat ’kvantna muzika‘“, otkriva Pavlović.

  Istraživanje se zasnivalo na konceptu širenja područja zvuka i klavira kao instrumenta. Bilo im je potrebno da stvore autentičan instrument koji će ostvariti njihove neklasične zamisli. Tako iz druženja sa naučnicima nastaje hibridni klavir – jedinstveni instrument koji kombinuje zvuk klavira i sintisajzera, a zasniva se na algoritmima i jednačinama. Dva naizgled akustična klavira zapravo kontrolišu kompjuter, a ono što se čuje zavisi od toga šta se i kako svira.

  Zvuči komplikovano kada se o tome priča, zvuči božanski kada se ta muzika sluša.

  „Kada vide dva klavira, ljudi se iznenade, jer čuju nešto drugo. Taj trik obrnutog polariteta čula ih zbuni i tek se tada prepuste muzici jer shvate da je muzika emotivna i iskrena. Naša priča se ne završava na tehnološkoj inovaciji, jer mi se bavimo suštinom muzike, a to je fina komunikacija“, tvrdi Andrija Pavlović.

  LP Duo između činova

  LP Duo nisu samo zakoračili u nauku; njihove kompozicije ne odjekuju samo koncertnim halama. Muzika Sonje i Andrije prisutna je i u pozorištu i na filmu, što, kako kažu, veoma utiče na njihove autorske pesme.

  „Čovek sebi ne može da zadaje nemoguće ideje, ali neko drugi to može. U pozorištu i na filmu muzika se drugačije sluša i o njoj se drugačije razmišlja. U tom smislu, kada stvaramo autorsku muziku, sami sebe iznenadimo novim rešenjima“, priznaje čuveni pijanista.

  LP Duo: Sonja Lončar i Andrija Pavlović
  © Foto : Ivan Todorovski
  LP Duo: Sonja Lončar i Andrija Pavlović

  Trenutno angažovani na regionalnom projektu „Klavirsko nebo 3“ koji poziva autore klavirske muzike da se prijave na konkurs i osvoje mesto na istoimenoj kompilaciji, Andrija otkriva, a umetnici i publika zajedno sa njim, novu dimenziju klavirske muzike. A tu su i ’dualitiji‘ kojima nas LP Duo vodi kroz svetske tokove u ovom muzičkom žanru.

  „Mi smo sada u periodu kada radimo paralelno nekoliko stvari, a pre svega tu je snimanje novog albuma koji nam bez obzira na ovu situaciju omogućava da stvorimo nešto što će živeti duže od nas“, zaključuje Andrija Pavlović.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga