06:35 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  12721
  Pratite nas

  U produkciji Zadužbine Milana Mladenovića, a u režiji Đorđa Marjanovića, danas će širom regiona u različitim televizijskim programima biti prikazan dokumentarni film o Milanu Mladenoviću „Plaža večnog vetra“.

  Film „Plaža večnog vetra“ prvi put će biti predstavljen široj javnosti, na nekoliko regionalnih televizijskih stanica i kanalu Zadužbine Milana Mladenovića, povodom obeležavanja godišnjice smrti slavnog umetnika.

  Sećanje na Milanov život, a ne na smrt

  „Ovo je način da se podsetimo Milanovog života i dela bez velike patetike. Slavimo zapravo Milanov život, a ne njegovu smrt“, kaže za Sputnjik upravitelj Zadužbine Milana Mladenovića Nikola Jovanović.

  U filmu je korišćena arhiva VHS snimaka nastalih tokom boravka Milana Mladenovića i Mitra Subotića Sube u Brazilu tokom snimanja kultnog albuma „Angel’s breath“.

  „Materijal predstavljen u filmu nije do sada viđen. Nalazio se na VHS kaseti u vlasništvu Maje Maričić i srećan sam što smo uspeli da ga spasimo. Ne samo taj materijal, već i snimke za spot pesme ’Metak‘ sa albuma ’Angel’s breath‘, koji je Milan sa Subom snimio u Brazilu“, izjavljuje Nikola Jovanović.

  U produkciji Zadužbine Milana Mladenovića, a u režiji Marije Vukić, do sada neobjavljen materijal iskorišćen je 26 godina kasnije za ekranizaciju pesme „Metak“, a ostali materijali predstavljeni su u filmu koji ćemo večeras premijerno gledati.

  Premijerno i odlomci iz dnevnika

  „To je privatna arhiva koja predstavlja kako je nastao album ’Angel’s breath‘, kao i Milanove i Subine putešestvije po Brazilu. Ona pokazuje i trenutak kako nastaje pesma ’Praia Do Ventu Eternu‘, odnosno ’Plaža večnog vetra‘ po kojoj je nazvan dokumentarni film“, tvrdi Jovanović i dodaje da film pokazuje Milana i njegovog saradnika u drugačijem, relaksiranijem svetlu.

  Milan Mladenović tokom boravka u Brazilu
  © Foto : Arhiva Zadužbine Milana Mladenovića
  Milan Mladenović tokom boravka u Brazilu

  Sliku prate odlomci iz Milanovog dnevnika koji je tada vodio, a posebno dirljivi ton ovoj filmskoj priči daje naracija Svetozara Cvetkovića.

  Film Đorđa Marjanovića biće prikazan večeras u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a biće dostupan i na Jutjub kanalu Zadužbine Milana Mladenovića.

  Srbija (RTS 3 – 21.55), Bosna i Hercegovina (ATV Banja Luka – 17.20 iTV Sarajevo – 17.40), Crna Gora (Prva TV 20.10 i 23.30) Hrvatska (CMC TV – 19.15 i Jugoton – 19.15)
  © Foto : Ahriva Zadužbine Milana Mladenovića
  Film će biti emitivan 5. novembra u četiri zemlje: Srbija (RTS 3 – 21.55), Bosna i Hercegovina (ATV Banja Luka – 17.20 i TV Sarajevo – 17.40), Crna Gora (Prva TV 20.10 i 23.30) Hrvatska (CMC TV – 19.15 i Jugoton – 19.15)

  Milan Mladenović rođen je 21. septembra 1958. u Zagrebu, a preminuo je na današnji dan, 5. novembra 1994. godine u Beogradu.

  Tagovi:
  Milan Mladenović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga