13:38 01 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 214
  Pratite nas

  Manifestacija „Digitalni novembar“ biće održana od 12. do 30. novembra u Srbiji, a raznovrstan program obuhvatiće promociju kulturne baštine Francuske i Srbije, debatu o digitalnim mogućnostima borbe protiv nasilja nad ženama, izložbu „Karavan za klimu“, onlajn radionice dizajnera igara Emanuela Korna.

  „Digitalni novembar“, festival digitalnih kultura, odvija se u 100 gradova u 75 zemalja širom sveta, a Francuski institut u Srbiji organizuje ga četvrti put.

  Festival je prilika da se prinuda koju nam je nametnuo kovid tranformiše u mogućnost kreacije i obrazovanja. Četiri su oslonca ove manifestacije: vrednovanje baštine i vizuelnih umetnosti kroz digitalizaciju, u čemu su nam partneri Galerija Matice srpske i Narodni muzej u Beogradu, komjuterske igre u saradnji sa 'Serbian Games Association' u Beogradu i udruženjem 'Mladi ambasadori' u Nišu, rodna ravnopravnost u digitalno doba, u čemu nam je partner feministički kulturni centar BEFEM i biodoverzitet, i klimatekse promene, kojima se bave 'Karavan za klimu' i 'Wild immersion'", rekao je ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni na konferenciji za novinare organizovanoj putem „Zum" aplikacije.

  Od virtuelne realnosti do gejminga

  Program manifestacije „Digitalni novembar” Francuskog instituta u Srbiji ove godine istražuje nove oblike stvaranja, od virtuelne i proširene stvarnosti do video igara, uključujući književnost i strip.

  Ocenivši da digitalizacija donosi nove mogućnosti i otvara nove perspekive, ataše za kulturu Francuskog instituta Katrin Fodri je najavila da će, povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, biti održana prva debata u okviru ciklusa „Jednakost, različitost, digitalno doba".

  Učesnice iz Srbije i Francuske govoriće o nasilju na društvenim mrežama, o digitalnoj sferi kao području rodne nejednakosti, ali i o digitalnim sredstvima koja se koriste u savremenoj feminističkoj borbi.

  Zavirite u virtuelni rezervat prirode

  U fokusu manifestacije „Digitalni novembar" biće i očuvanje životne sredine, čemu su posvećena dva projekta „Karavan za klimu" i „Wild immersion".

  Putujuću interaktivnu izložbu „Karavana za klimu", koja se ove godine odvija pod sloganom „Mali korak za čoveka, veliki za prirodu", posetioci će moći da vide uživo u Francuskom institutu, ali i onlajn od 12. novembra.

  Uporedo svoju turneju po Srbiji započinje i „Wild immersion", putujući kombi koji će od 12. novembra biti parkiran ispred Kulturnog centra Beograda, a od 17. do 21. novembra kod Francuskog instituta u Knez Mihailovoj 31.

  Nikola Rabrenović je objasnio da je „Wild immersion" prvi na svetu virtuelni rezervat prirode, koji koristi nove VR tehnologije kako bi zainteresovane teleportovao u svet divljine.

  „Šezdeset posto biljnih i životinjskih vrsta nestaje i želimo da edukujemo ljude o značaju očuvanja prirode. U rezervatima Srbije snimili smo filmove i narednih nedelja će u 15 gradova publika moći da zaviri u taj svet prirode”, rekao je Rabrenović, predstavnik „Wild immersion"-a u Srbiji.

  Inspirisani Francuskom i Francuska očima fotografa

  Kulturne baštine Francuske i Srbije postaće pristupačne svima u Srbiji, zahvaljujući, projektu „Francee Motion", koji će predstaviti lepotu francuske kulturne baštine, kao i projektu „Inspirisani Francuskom”, koji obuhvata predstavljanja, putem kratkih video zapisa, dela srpskih slikara koji su živeli i stvarali u Francuskoj, a koja se čuvaju u muzejima Novog Sada i Beograda.

  Tijana Palkovljević Bugarski
  © Foto : Prinskrin/Zum
  Tijana Palkovljević Bugarski

  „U ovim teškim okolnostima kovida pronašli smo način da promovišemo srpsku likovnu umetnost i pokažemo kako je francuska umetnost uticala na naše slikare, kako ih je Francuska inspirisala“, rekla je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice Srpske.

  Kustosi i direktori Galerije Matice srpske, Spomen zbirke Pavla Beljanskog, Galerije lepih umetnosti Rajko Mamuzić i Narodnog muzeja u Beogradu pripremili su video priloge o poznatim srpskim umetnicima koji će biti emitovani na „Jutjub" kanalu Francuskog instituta i na kanalima RTV i RTS.

  Četiri fotografa - Išola Akpo (Benin), Edu Monteiro (Brazil), David Šaliol (SAD) i Lurdes Segade (Španija), putovali su kroz razne delove Francuske i svaki od njih je na svoj način video i zabeležio raznolikost francuske kulturne baštine, što će publika moći da vidi na virtuelnoj izložbi „Francee Motion" koja će tokom novembra obići Zaječar, Aleksinac i Sremske Karlovce.

  Gejming – susret umetnosti i tehnologije

  Relja Bobić, programski direktor „Serbian Games Association”, najavio je onlajn radionice Emanuela Korna, kreatora video igara.

  Prva radionica fokusira se na metodologiju i teoriju interaktivnog pisanja, dizajn, i na način pisanja narativa za video igrice, a druga pod nazivom „Video igrica kao sredstvo promena", predstavlja uvod u pisanje scenarija za video igrice i njegovu primenu u drugim oblastima.

  „Za nas je 'Digitalni novembar' vrlo zanimljiv, jer polje gejminga vidimo kao susret umetnosti, kreativnosti i tehnologije i program koji pripremamo će to pokazati. Emanuel Korno će se fokusirati na polje interaktivnog pisanja, kao jednu vrstu digitalnog tretmana književnosti u cilju razvoja novih narativa koji se mogu upotreniti u formi video ili društvene igre”, istakao je Relja Bobić, napomenuvši da je polje gejminga jedno od retkih koje nije osetilo teškoće prouzrokovane pandemijom.

  Tagovi:
  igrice, baština, manifestacija, Francuski institut
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga