06:40 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1110
  Pratite nas

  Na prvom albumu primenjene muzike „Scene“ beogradska muzičarka Ana Ćurčin predstavlja nam muziku koju je komponovala za pozorište, film, video-igre i reklame.

  Kada je na našu muzičku scenu Ana Ćurčin kročila, sa sobom je donela zvuk svojih svetova u kojima se nalaze i zemlje u kojima je živela i ljudi sa kojima se družila i osećanja koja su je pokretala. Ovoga puta, ta ista Ana pokazuje nam svoju B stranu i pušta nas da uđemo u njeno stvaralaštvo primenjene muzike. Novi album „Scene“ predstavlja izbor pesama koje je ova talentovana muzičarka komponovala za pozorište, filmove, pa čak i video-igre.

  „Ta ideja je nastala tokom prošle godine. Ova godina, ovakva kakva jeste, omogućila je nama muzičarima da više vremena provedemo u studiju“, kaže za Sputnjik kantautorka Ana Ćurčin.

  „Izvukla sam projekte na kojima sam radila od 2014. godine. Prvi radovi su sa predstave Olge Dimitrijević ’Crvena ljubav‘ u Bitef teatru. Tu je muzika za reklame, filmove, čak video-igricu koja se zove ’Golf club: Waselend‘ — jedan sjajan projekat.“

  Naslovna strana albuma Scene, akvarel Ene Jevtić
  © Foto : Rad Ene Jevtić
  Naslovna strana albuma "Scene", akvarel Ene Jevtić

  Jedan na jedan sa pričama drugih

  Na svom terenu — sa svojim mislima i muzikom, Ana neprikosnoveno vlada domaćom muzičkom scenom. U pozorištu ili na filmu, ona se susreće sa novim izazovima — kako ispevati tuđu priču.

  „Ono što me pokrene, jeste tekst sa kojim se nađem jedan na jedan, bilo da je u pitanju predstava, film ili bilo koji drugi narativ“, otkriva slavna muzičarka.

  Tekst, odnosno priča, pokreće je i kada pravi svoje pesme. U susretu sa drugim pričama glavni izazov pronalazi u tome da razume tuđu emociju, tuđi narativ i pruži mu svoju muzičku interpretaciju, drugi život u muzici.

  „Od projekta do projekta zavisi kakva će ta muzika biti. Nekad umetnici sa kojima sarađujem stvaraju u estetici koja je meni bliska, a nekad je to sasvim drugačije — kao što je na primer klavirska muzika. Radeći i projekte sa klavirskom muzikom, prepoznala sam da mi taj zvuk veoma prija, da se lepo osećam dok stvaram i sviram. Dopada mi se da odem u druge estetike, u druge žanrove, a osnova za sve ipak je tekst“, tvrdi Ana Ćurčin.

  Od tradicionalnih srpskih pesama do klavirske muzike

  Na ovom albumu Ana Ćurčin peva na engleskom, ali i na srpskom, ruskom i španskom. Ona svira i gitaru i klavir, kombinuje žanrove, osećanja, meša moderan zvuk sa tradicionalnom muzikom i ono što je daleko predstavlja nam kao poznato, blisko.

  „Primenjena muzika nam dozvoljava da se igramo za žanrovima, da kreiramo atmosfere koje su nam bliske. Zapravo, nikad ne razmišljam mnogo o žanru kada pravim bilo kakvu muziku. Moj odgovor ranije na pitanje zašto ti žanrovi — pa uzela sam akustičnu gitaru i to se desilo. Tako i sa primenjenom muzikom — tražeći atmosferu ili zaplovim u taj žanr ili odem u nešto drugo. Volim i da radim sa drugim producentima i onda oni odvuku muziku na neku drugu stranu“, priča Ana Ćurčin.

  Ana Ćurčin
  © Foto : Danilo Mijatović
  Ana Ćurčin

  Na albumu „Scene“ Ana nam predstavlja dve interpretacije tradicionalnih srpskih pesama,„Lastavice, lasto“ koju je muzičarka izvela u saradnji sa AnsamblomKolo“ i pesma „Oj, Savice“ komponovana za dokumentarni film Ivana Jovića „Zaveštanje“. Osim toga, samo na bandcamp izdanju mogu se naći dva demo snimka „Crveni lak“ i „Nisam ni metar od tebe“ iz predstave „Crveni oktobar“ kao bonus pesme.

  Prvi i poslednji koncert u ovoj godini

  Ana Ćurčin je sa bendom nastupala u Domu omladine pre skoro tačno godinu dana i predstavila album „Differences“, a plan je bio da održe brojne promotivne koncerte u zemlji i regionu.

  Posle skoro godinu dana „Ana & The Changesu petak, 20. novembra nastupiće u Velikoj sali Doma omladine, a specijalna gošća biće flautistkinja Milena Jančurić, sa kojom je Ana Ćurčin sarađivala na komponovanju pesme za kompilaciju „Klavirsko nebo“.

  „Dom omladine je za mene značajna institucija, značajna bina jer su se tu desili prvi veliki koncerti. Važno mi je što je Velika sala i što će na pravi način moći da se poštuju mere bezbednosti zbog virusa. To je sedeća sala, biće duplo nego više smanjeni kapaciteti. To naglašavam zato što smatram da moramo da imamo neki sadržaj, važno je da se ne ugasi sve kada je reč o kulturi, pozorištu, bioskopima, ali je važno i da se čuvamo i pronađemo način kako možemo neke stvari da realizujemo“, ističe umetnica.

  Pre mesec dana, Ana je objavila i album „Differences live“ sa prošlogodišnjeg koncerta u Amerikani, na kojem je bend iznenadio publiku novim numerama i drugačijim aranžmanima starih pesama. I ove godine očekujemo iznenađenje — scene koje samo „Ana & The Changes“ znaju da prirede.

  Tagovi:
  Ana Ćurčin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga