10:36 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  180
  Pratite nas

  Legati su trag prošlosti koji traje i ako se čuva, trajaće i duhovna budućnost zajednice. Običaj darivanja, koji podrazumeva nesebičnost, utiče na izgradnju boljeg društva i podizanja lestvice opšteg morala naroda, poručuju autori tekstova u tematu „Institut legata i kulturna politika u Srbiji“ u časopisu „Kultura“.

  Koliko naše društvo neguje zadužbinarstvo i zbog čega nam je ono važno? Da li smo svesni značaja legata i darodavstva za celokupnu kulturu? Da li je ovaj važan element očuvanja duhovne baštine dovoljno zastupljen u kulturnoj strategiji Srbije?

  Ko su darodavci, odnosno legatori, da li im kulturna zajednica na adekvatan način pruža pažnju, podršku i zahvalnost? Zbog čega je danas sve manje vlasnika umetničkih kolekcija koji se odlučuju da daruju svoje umetnine muzejima i drugim ustanovama kulture?

  O ovim pitanjima razgovaramo s antropologom Jadrankom Božić, priređivačem temata posvećenog legatima u časopisu „Kultura“, kao i sa istoričarkom umetnosti Jelenom Mežinski Milovanović, zamenicom upravnika Galerije SANU, jednom od autora tekstova u tematu.

  Tagovi:
  muzej, zadužbina, zadužbinari, kultura
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga