17:25 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 24
  Pratite nas

  Sedam domaćih filmova prijavilo se za izbor srpskog kandidata za Oskara na konkursu završenom 16. novembra u ponoć u Filmskom centru Srbije (FCS), potvrđeno je portalu „Nova“ u FCS-u.

  Na konkurs su stigle prijave za filmove „Otac“ Srdana Golubovića, „Ime naroda“ Darka Bajića, „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića, „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića, „Pijavice“ Dragana Marinkovića, „Realna priča“ Gordana Kičića i „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića.

  Za razliku od ranijih decenija, umesto Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN), izbor srpskog predstavnika za Oskara organizuje FCS i to po novim pravilima. Umesto komisije od 11 članova, o kandidatu za Oskara za najbolji film na stranom jeziku izjašnjavaće se sedmočlana komisija.

  Za ovogodišnji izbor je, objašnjavaju u FCS, pronađeno „kompromisno rešenje“ i komisija će biti sastavljena od predstavnika četiri reprezentativna udruženja, člana UO Filmskog centra Srbije i „dva istaknuta predstavnika iz filmskog sveta“ na predlog UO.

  AFUN će, navode u FCS, imati svog člana u komisiji, bez preciziranja njenog sastava. Novina pri izboru je i da će članovi komisije morati da se smenjuju svake godine, odnosno pravilnikom je predviđeno da sadašnji članovi komisije mogu ponovo da se nađu u ovom telu tek posle četiri godine pauze.

  Komisija bi, prema saznanjima „Nove“, trebalo da od 20. novembra svakog dana gleda po dva filma u jednoj od sala Kombank dvorane, a rok za prijavu srpskog kandidata za Oskara je 1. decembar.

  Dodela nagrada Američke akademije za film i umetnost je zbog pandemije odložena za 25. april 2021. godine, a Srbija može da na izbor za najbolji film na stranom jeziku kandiduje samo jedno ostvarenje.

  Pročitajte još:

  Srdan Golubović: U modernom robovlasništvu nema hepienda /video/

  ► Darko Bajić: Balkan nije bure baruta već prostor za odmeravanje snage velikih sila /video/

  Vasa Vraneš — mlada zvezda filma „Vikend sa ćaletom“ /video/

  ► Reditelj Marko Đorđević: Najveći je uspeh poverovati sam sebi

  ► Gordan Kičić: Kolega me nikad nije ujeo za ruku /video/

  ► Gaga Antonijević: Smrti je bilo mnogo i bilo je užasno

  Tagovi:
  film, kandidati, Oskar, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga