20:04 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  72800
  Pratite nas

  Da li će država snažnije zaštiti javni interes u oblasti izdavaštva udžbeničke literature i očuvati dostojno mesto Zavoda za udžbenike u srpskoj prosveti i kulturi? Na potezu je ministar prosvete koji je, posle javnog apela SANU, dobio i pismo Zavoda za udžbenike da se ovo pitanje reši. Dok ne bude kasno.

  Odgovor na ovo pitanje koje već dugo očekuje stručna ali i najšira javnost, ovih dana je dodatno aktuelizovao apel koji su javnosti uputilli Izvršni odbora Srpske akademije nauka i umetnosti i Odeljenja istorijskih nauka SANU. U njemu se sugeriše donošenje novog Zakona o udžbenicima i traži vraćanje Zavoda na poziciju ustanove od strateškog značaja za obrazovanje, nauku i kulturu.

  Gotovo istovremeno sa apelom SANU, nadležni iz Zavoda za udžbenike - predsednik Nadzornog odbora i v. d. direktora Zavoda uputili su pismo resornom ministru u kome se traži rešavanje statusa ove ustanove koja je, kako navode akademici, dovedena na rub propasti.

  Udžbenici u Srbiji žrtva nerazumne liberalizacije tržišta

  Da se Zavod za udžbenike poslednjih godina suočava sa teškoćama u poslovanju, potvrđuje i v.d. direktora Zavoda Milorad Marjanović koji smatra da je stanje u kome se Zavod nalazi posledica nerazumno izvršene liberalizacije tržišta udžbenika.

  „Došlo je do prodora privatnih, pa i stranih izdavača, iza kojih stoje interesi koji nisu u skladu sa načelima obrazovne, naučne i kulturne politike našeg društva“, kaže Marjanović i podseća da nije prvi put da se rukovodstvo Zavoda tim povodom obraća relevantnim državnim organima.

  SANU i Zavod podudarni u stavovima

  U novom pismu upućenom novom ministru, čelnici ove kuće traže od države da snažnije zaštiti javni interes u oblasti izdavaštva udžbeničke literature.

  „Uvereni smo da će ministar, uprkos složenoj sanitetskoj situaciji u društvu, a posebno u prosveti pozitivno reagovati na zahtev Zavoda za udžbenike. Saopštenje Izvršnog odbora SANU-a i Odeljenja istorijskih nauka s razlogom polazi od visokog ugleda Zavoda i njegovih izdanja i u osnovi predstavlja podršku stavovima koje smo izneli u pismu ministru“, zaključuje v.d. direktora Zavoda za udžbenike dr Milorad Marjanović.

  Da status ovog uglednog državnog izdavača treba rešavati što pre, članovi Izvršnog odbora SANU-a i Odeljenja istorijskih nauka potvrđuju i zabrinutošću za sudbinu kapitalnih projekata , poput  „Srpske enciklopedije“, čiji su nosioci, SANU, Matica srpska i Zavod za udžbenike.

  Tagovi:
  Zavod za udžbenike
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga