17:35 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 551
  Pratite nas

  Izložba fotografija „U ime svetog kneza“, koja svedoči o hramovima podignutim u Rusiji i inostranstvu u čast Aleksandra Nevskog, postavljena je u istorijskom parku „Rusija – moja istorija“ u Sankt Peterburgu. Ovom izložbom otvoren je zvanični program obeležavanja 800. godišnjice velikog ruskog kneza.

  Primer hrišćanskog života i ljubavi prema otadžbini

  „Nebeski pokrovitelj i zastupnik Sankt Peterburga Aleksandar Nevski je pokazao primer hrišćanskog života i ljubavi prema svojoj otadžbini. On je postao simbol nacionalnog ponosa i slave. Njegov lik zauzima posebno mesto u istorijskom sećanju ruskog naroda. Na izložbi su predstavljene unikatne fotografije hramova podignutih u čast Aleksandra Nevskog na raznim kontinentima“, poručio je guverner Sankt Peterburga Aleksandar Beglov povodom otvaranja izložbe.

  Postavka obuhvata 100 fotografija iz albuma-enciklopedije, koju je sastavio namesnik Manastira Aleksandra Nevskog, episkop kronštatski Nazarije. Trotomno ilustrovano izdanje posvećeno je hramovima, kapelama i drugim molitvenim mestima koja nose ime slavnog ruskog kneza.

  Reprodukcija slike Aleksandar Nevski, Tretjakovska galerija
  © Sputnik / O. Ignatovič
  Reprodukcija slike "Aleksandar Nevski", Tretjakovska galerija

  Vladika Nazarije rekao je da će na izložbi biti predstavljeni najznačajniji hramovi, kako oni koji su vremenom razrušeni, tako i oni koji su i danas mesta duhovnog okupljanja, a centralno mesto na izložbi, ali i u obeležavanju jubileja, imaće Manastir Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu.

  Crkva Aleksandra Nevskog u Beogradu.
  © Sputnik / Senka Miloš
  Crkva Aleksandra Nevskog u Beogradu.

  Sanktpeterburška eparhija Ruske pravoslavne crkve saopštila je da će izložba biti interesantna kako istraživačima, hodočasnicima i putnicima, tako i svima koji se zanimaju za istoriju, a biće otvorena do 24. decembra.

  Sveti ruski knez

  Knez Aleksandar Jaroslavič (1221. – 1263.) nosio je titule kneza novgorodskog i kijevskog, a kasnije i velikog kneza vladimirskog. Izvojevao je mnogo pobeda, među kojima su najpoznatije one u na Nevi (1240.), protiv Šveđana, i na Čudskom jezeru (1242.), protiv nemačke najezde.

  Reprodukcija slike Viktora Vasnecova - Bitka kneza Aleksandra Nevskog sa Šveđanima na Nevi
  © Sputnik
  Reprodukcija slike Viktora Vasnecova - "Bitka kneza Aleksandra Nevskog sa Šveđanima na Nevi"

  Proslavio se i kao političar i diplomata i doprineo stvaranju pravoslavne eparhije u mongolskoj Zlatnoj hordi. Ruska crkva ga je kanonizovala 1547. godine zbog hrišćanskih vrlina, a tokom vremena nastale su i brojne priče o čudima koja su pratila njegov život.

  Henrih Semiradski - Knez Aleksandar Nevski prima carske legate
  © Foto : Public domain
  Henrih Semiradski - "Knez Aleksandar Nevski prima carske legate"

  Mošti Aleksandra Nevskog, otkrivene 1380. godine, svečano su prenete u severnu rusku prestonicu 12. septembra 1724. godine iz Vladimira u manastir koji nosi njegovo ime, po naredbi Petra Velikog, Mošti kneza se smatraju jednom od glavnih svetinja Sankt Peterburga i Manastira Aleksandra Nevskog.

  Obeležavanje jubileja – 800 godina od rođenja Aleksandra Nevskog priprema se u skladu s ukazom predsednika Rusije od 23. juna 2014. godine. Svečanosti u čast Aleksandra Nevskog biće priređene širom Rusije, a Sankt Peterburg će biti centar obeležavanja jubilarnog datuma.

  Tagovi:
  jubilej, Sankt Peterburg, Aleksandar Nevski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga