14:50 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 470
  Pratite nas

  U Rusiji se snima film o tragičnoj pogibiji pilota Olega Peškova, čiji je borbeni avion Su-24 oborila turska avijacija pre pet godina u Siriji. Prema najavama producenata, film će premijerno biti prikazan naredne godine.

  „Nebo“ je prvi umetnički film o operaciji ruske vojne grupacije u Siriji, kao i prvi film snimljen na teritoriji te bliskoistočne zemlje u kojoj i dalje traju sukobi.

  Dokumentarna preciznost

  Rusiju je 24. novembra 2015. godine potresla vest o pogibiji pilota ruske avijacije, čiji je bombarder Su-24 oborila turska vojna avijacija. Komandanta posade Olega Peškova teroristi su ubili, a ruski i sirijski specijalci uspeli su da spasu navigatora Konstantina Murahtina. Tokom spasilačke operacije poginuo je i ruski vojnik Aleksandar Pozinič.

  Ova tragedija je osnova ratne drame „Nebo“, koja se snima već nekoliko meseci. Njeni tvorci kažu da ne snimaju biografski film, jer su sva trojica glavnih junaka tipični predstavici cele ruske armije.

  Scena sa snimanja filma Nebo o ruskom pilotu Su-24
  © Foto : kinokompaniя Triiks Media / Anna Cvetkova
  Scena sa snimanja filma "Nebo" o ruskom pilotu Su-24

  Pilot Oleg Peškov je prototip za junaka ove priče, pukovnika Sošnikova, Konstantin Murahtin je inspirisao lik kapetana Muravjova, a major Zaharov je zamišljen kao prototip oficira Snaga za specijalne operacije Ministarstva odbrane Rusije.

  „Ovo nije pripovest koja bukvalno predstavlja život glavnih junaka, dan po dan, nego sveobuhvatna priča o ruskim oficirima. Malo smo promenili prezimena da bi i gledaoci i neposredni učesnici u događajima shvatili da to nije biografija. To je priča zasnovana na realnim događajima, koja obuhvata biografije ogromnog broja ruskih oficira“, rekao je autor scenarija i reditelj filma Igor Kopilov.

  Scena sa snimanja filma Nebo o ruskom pilotu Su-24
  © Foto : kinokompaniя Triiks Media / Anna Cvetkova
  Scena sa snimanja filma "Nebo" o ruskom pilotu Su-24

  Sama priča o pogibiji pilota i operacija spasavanja navigatora, kako naglašavaju autori, biće prikazana s dokumentarnom preciznošću i detaljima koji se ne mogu saznati u vestima. Scenario je napisan nakon susreta sa učesnicima u događaju, njihovim porodicama, saborcima i prijateljima. Vojni stručnjaci su autore filma savetovali do najsitnijih detalja.

  „Želeli smo da događaje ispričamo verodostojno. Zbog toga u njemu postoji specifičan sleng, određene stvari koje su važne za profesionalce, a koje mi ne možemo znati“, objasnila je producentkinja Inesa Jurčenko.

  Sirijsko nebo se moglo snimiti samo u Siriji

  Upravo radi verodostojnosti i oživljavanja atmosfere u kojoj je došlo do tragedije, odlučeno je da se film snima u Siriji. Pripreme su trajale 11 meseci, a snimateljska ekipa je nekoliko puta putovala u arapsku zemlju kako bi prikupila materijal.

  „U ovoj priči ništa ne može biti 'pseudo' i zato smo odlučili da snimamo u Siriji. Tu atmosferu nikada ne bi bilo moguće oživeti u drugačijim uslovima. Kako stvoriti nebo koje nalikuje onom tamo“, ističe Inesa Jurčenko.

  Ruski piloti u avio-bazi Hmejmim u Siriji Su-24
  © Sputnik / Ramil Sitdikov
  Ruski piloti u avio-bazi Hmejmim u Siriji Su-24

  Tako je u zemlji u kojoj i dalje tinja sukob počelo snimanje umetničkog filma. Bez obzira na rizik, u Siriju je otputovao čitav glumački sastav.

  „To je uvek delikatan trenutak, jer glumci, ipak, nisu vojnici, to je za njih bilo prilično teško, ali nijedan čovek nije zadrhtao“, naglasila je glavna producentkinja.

  Scena sa snimanja filma Nebo o ruskom pilotu Su-24
  © Foto : kinokompaniя Triiks Media / Anna Cvetkova
  Scena sa snimanja filma "Nebo" o ruskom pilotu Su-24

  Bez obzira na vrućinu, svi su davali sve od sebe tokom snimanja na avio-bazi Hmejmim i u vojnoj luci u Tartusu. Vojna uniforma, naoružanje, atributi svakodnevice u kadru su originalni. Počev od borbenih aviona, zaključno s epoletama na ramenima – sve je pravo.

  „Naravno, nikada ništa slično ne bismo uspeli da snimimo bez b. To je nemoguće“, naglasila je Jurčenkova.

  Dok visiš u vazduhu bukvalno si na nišanu

  Kako bi se predstavio karakter pilota, autor scenarija se nekoliko puta sastajao s udovicom Peškova Helenom, razgovarao s njegovim saborcima, putovao u avio-centar u Lipecku, u kojem je služio oficir.

  Glumac Igor Petrenko
  © Sputnik / Mihail Voskresenskiй
  Glumac Igor Petrenko

  Ulogu pukovnika Sošnikova tumači poznati pozorišni i filmski glumac Igor Petrenko, kojem je otac bio vojno lice.

  „Visiš u vazduhu na užadima i nemaš kud, ne možeš da se okreneš, da se sakriješ iza nečega. Visiš i bukvalno si na nišanu. Naravno, strašno je“, opisao je Petrenko svoje emocije nakon snimanja centralne scene u filmu.

  Kada je počeo da se priprema za ulogu i da prikuplja materijal o pilotu, glumac je osetio duboki, pakleni strah.

  „Oleg nije znao kako će se taj let okončati, a ja već znam. I sećam se kako sam putovao ka studiju. Pripremali smo se za probe, a ja ništa nisam mogao da učinim, kao da sam bio paralizovan strahom. Bilo mi je potrebno neko vreme da sve to nekako 'svarim'“, priznao je Petrenko.

  Scena sa snimanja filma Nebo o ruskom pilotu Su-24
  © Foto : kinokompaniя Triiks Media / Anna Cvetkova
  Scena sa snimanja filma "Nebo" o ruskom pilotu Su-24

  Kapetana Muravjova igra Ivan Batarev, majora Zaharova – Sergej Gubanov. Prema zamisli autora, glumci će igrati obične ruske vojnike spremne da idu do kraja za otadžbinu, a ne moderne fantastične superheroje. Film će, naravno, imati dinamične scene borbe, a sve to sa realnom vojnom tehnikom.

  Ko će igrati Putina?

  Autori obećavaju da će film osvetliti i ono što se događalo u „visokim kabinetima“ posle napada turske avijacije. Na ekranu će se pojaviti i ministar odbrane i predsednik Rusije.

  „Dugo smo razmišljali o tome ko će igrati ministra odbrane i predsednika“, rekao je režiser i dodao da je razmatrano nekoliko mogućnosti, uključujući i varijantu bukvalne sličnosti, prema primeru Sergeja Bezrukova u filmu o Visockom.

  „Shvatili smo da nam ta varijanta ne odgovara, zbog čega smo odlučili da samo nagovestimo sličnost plastikom, udaljenom spoljašnjom sličnošću. Više bismo da prenesemo lik nego da postignemo verodostojnu sličnost“, objasnio je Kopilov.

  Ko će igrati Vladimira Putina autori još ne žele da otkriju, dok će ministra odbrane Sergeja Šojgua igrati Anatolij Kot.

  Planirano je da se film prikaže sledeće godine, a prema rečima Jurčenkove, autori filma žele da pokažu publici da se Rusi mogu ponositi ne samo herojima Velikog otadžbinskog rata nego i svojim savremenicima.

  Tagovi:
  film, Sirija, Oleg Peškov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga