10:42 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1310
  Pratite nas

  Muzej ruskog impresionizma u Moskvi sledeće godine obeležava svoj prvi jubilej – pet godina od osnivanja, a tim povodom priprema veliku izložbu dela iz bogatih zbirki moskovskih i lenjingradskih kolekcionara, kao i izložbu posvećenu prvom obimnom prikazu ruske umetnosti u SAD dvadesetih godina prošlog veka.

  Impresionizam u Rusiji - Umetnost „izvan sistema"

  Impresionizam u Rusiji se kao umetnički pravac pojavio krajem 19. veka, ali je, iako je iznedrio brojne velike umetnike, dugo bio poznat samo strastvenim ljubiteljima umetnosti i kolekcionarima. Nakon uzleta u prvim godinama 20. veka, kada je počeo da poprima sopstveni identitet, veoma brzo ga je potisnula avangarda, da bi se potom, nakon revolucije, pa i tokom čitavog sovjetskog perioda, našao „izvan sistema“. To je jedan od razloga zbog kojih Muzej ruskog impresionizma, u zemlji muzeja kakva je Rusija, slavi tek svoju petu godišnjicu.

  Ipak, iako je impresionizam u Rusiji decenijama bio skrajnut, mnogi umetnici su i pre i posle političkih promena u zemlji, nastavili da stvaraju u impresionističkom maniru, da eksperimentišu na svojim platnima sa bojom, svetlošću, težeći da prenesu raspoloženje, osećanja, da uhvate najfinije vibracije u vazduhu.

  Zdanje na teritoriji kulturno-poslovnog kompleksa „Boljševik“, u kojem se danas nalazi Muzej ruskog impresionizma, prvobitno je bilo magacin za brašno i šećer. Godine 1884. tu je otvorena fabrika konditorskih proizvoda, koja je šezdesetih godina bila jedna od najvećih u Evropi. Početkom novog milenijuma fabrika je preseljena van Moskve, a 2012. godine za projekat restauracije i pretvaranje bivšeg kladišta neobične forme – cilindra s pravougaonim paralelopipedom na krovu u savremeni muzej preuzeo je britanski arhitektonski biro „Džon MekAslan“.

  Lovci na umetnost

  Jubilarna godina Muzeja ruskog impresionizma počeće već postavljenom izložbom „Sergej Vinogradov. Naslikan život“, čije je trajanje produženo do 31. marta.

  Postavka obuhvata više od 60 radova prikupljenih iz kolekcija širom Rusije, a među njima su i dela iz zbirki Belorusije i baltičkih zemalja.

  Muzej za april priprema izložbu „Lovci na umetnost“, posvećenu kolekcionarima koji su u vreme Staljina i tokom narednih nekoliko decenija prikupljali vredna dela moderne ruske umetnosti.

  Postavka obuhvata radove najzapaženijih ruskih slikara, od Konstantina Korovina i Aleksandra Benoa, do Kazimira Maljeviča i Nika Pirosmanija.

  Slika Konstantina Korovina Veranda, 1916. godina
  © Sputnik / Mihail Ozerskiй
  Slika Konstantina Korovina "Veranda", 1916. godina

  „Zahvaljujući kolekcionarima kao što su filmski reditelj Solomon Šuster, lekari Aleksandar Mjasnikov i Aram Abramjan, agrofizičar Abram Čudnovski, formirane su značajne kolekcije i sačuvana izvanredna dela ruske umetnosti“, saopšteno je iz muzeja.

  © Sputnik / RIA Novosti
  Slika Aleksandra Benoa "Kraljeva šetnja" (1906.) iz zbirke Tretjakovske galerije u Moskvi

  Izložba će biti otvorena od 21. aprila do 29. avgusta 2021. godine.

  Ruska umetnost u SAD

  Od 16. septembra 2021. godine do 16. januara 2022. godine u Muzeju ruskog impresionizma publika će moći da pogleda projekat posvećen izložbi ruske umetnosti u SAD tokom 1924. i 1925. godine. Američka publika je s velikim interesovanjem dočekala izložbu na kojoj je bilo predstavljeno više od hiljadu dela najboljih ruskih slikara.

  Izložena dela vremenom su se rasejala po čitavom svetu. Muzej ruskog impresionizma obavio je detaljno naučno istraživanje i pronašao mnoga od njih u kolekcijama SAD, Kanade, Velike Britanije, Švajcarske, Španije, Francuske, Nemačke, Austrije i drugih zemalja. Na teritoriji Rusije slike su se našle u kolekcijama od Habarovska do Sevastopolja.

  „Izložba obećava da postane jedan od najvećih projekata muzeja. Na njoj će se naći radovi Viktora Vasnecova, Petra Končalovskog, Borisa Kustodijeva, Lava Baksta, Igora Grabrja i drugih. Posetioci će moći da vide dela iz muzejskih kolekcija i privatnih zbirki iz Rusije i sveta, među kojima je i galerija Albertina u Beču“, naveli su u muzeju.

  Slika Valentina Serova Devojčica sa breskvama, 1887. godina
  © Sputnik / Alekseй Buškin
  Slika Valentina Serova "Devojčica sa breskvama", 1887. godina

  Muzej ruskog impresionizma otvoren je 2016. godine. Osnova stalne postavke su radovi Vasilija Poljenova, Konstantina Korovina, Valentina Serova, Stanislava Žukokvskog, Igora Grabarja, Konstantina Juona i drugih slikara.

  Tagovi:
  Kazimir Maljevič, Muzej, izložba, Ruski slikari
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga