16:20 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 552
  Pratite nas

  Ostaci hrama posvećenog grčkoj boginji ljubavi Afroditi, starog 2.500 godina, pronađeni su u Turskoj, na poluostrvu Urla češme u oblasti Izmir, na zapadu Turske.

  Tim turskih arheologa, koji predvodi Elif Koparal, našao je deo statue koji prikazuje ženu, kao i žensku glavu od terakote u hramu koji potiče iz petog veka pre nove ere, objavio je turski Hurijet.

  Koparal je kazao kako to ukazuje da se radi o hramu posvećenom Afroditi i dokazuje da je njen kult bio rasprostranjen u tom području.

  Takođe, otkriven je i natpis kod hrama koji kaže „Ovo je sveto područje“.

  ​Afrodita je bila starogrčka boginja ljubavi i plodnosti, ali i lepote. Starogrčki pesnik Hesiod pisao je da je ona rođena iz morske pene koja je nastala kada je Hron, vođa prve generacije Titana, tokom pobune protiv svog oca boga Urana, odsekao njegove genitalije i bacio ih u more.

  Prema starijem predanju, koje je preneo Homer, Afrodita je ćerka vrhovnog boga Zevsa i Dione. Starogrčki matematičar Apolodor navodi da je Diona Uranova ćerka, pa bi Afrodita, prema Homerovom tumačenju, bila unuka primordijalnog boga neba Urana, koji je sa Gejom, boginjom zemlje, bio otac većine bogova olimpskog božanskog panteona.

  Inače, lokacija Urla češme veoma je arheološki bogata, a Elif Koparal navodi da je bila deo jonske civilizacije. Na prostoru površine 1.600 kvadratnih kilometara otkriveno je 35 praistorijskih naselja, od kojih je 16 iz perioda neolita, rekao je turski arheolog.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  otkriće, arheologija, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga