23:40 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1412
  Pratite nas

  Jedna od junakinja filma “Koncentriši se, baba”, legendarna glumica Mira Banjac otkriva za Sputnjik kako se, snimajući u Sarajevu, uverila da su uprkos mnogim promenama, ljudske vrednosti ostale iste.

  Čovek se uvek nađe

  „Posle toliko vremena stvari su se promenile i svako ima svoje breme. Ljudi idu za svojim životom, ostavljaju stare iza sebe i porodice su sve manje. Ali, nismo ipak izgubili prave ljudske vrednosti. Još uvek se nađe čovek preko puta čoveka“, naglašava glumica.

  Pod sloganom „Jedna porodica, dva testamenta, jedan rat“, film tematizuje okupljanje porodice u Sarajevu u aprilu 1992. godine oko stare majke na samrti, a koju igra Mira Banjac. Spletke oko nasledstva koje će iza starice ostati znakovi su katastrofe koja dolazi. Raspad porodice uoči samog rata preslikaće se na širem planu – na događaje u Sarajevu i u celoj državi.

  Film u režiji Pjera Žalice od 18. januara biće dostupan publici širom sveta na onlajn platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

  „Veoma sam se radovala snimanju ovog filma, jer nisam bila u Sarajevu od pre rata. Kada sam stigla, našla sam sve isto – prijatelji, oni koji su još živi, bili su na svom mestu. Dragoceno je bilo ponovo ih videti. Sretala sam se i sa brojnim bosanskim i hrvatskim kolegama. Bilo mi je mnogo lepo“, kaže Mira Banjac.

  Proslavila rođendan na snimanju

  Pored naše proslavljene glumice u filmu igraju Emir Hadžihafizbegović, Branimir Popović, Jasna Žalica, Alma Prica, Admir Glamočak. Svi oni, zajedno sa ostalim kolegama na snimanju, učinili su našoj glumici iznenađenje za pamćenje priredivši joj rođendansku zabavu.

  „Dok smo snimali, nisam ni znala da će mi prirediti rođendansku zabavu. To je bila prava fešta na samom setu, gest koji me je veoma obradovao. Divno smo se proveli“, otkriva glumica.

  Mira Banjac u ulozi starice u filmu „Koncentriši se, baba“
  © Foto : Obala Art Centar
  Mira Banjac u ulozi starice u filmu „Koncentriši se, baba“

  O radu sa rediteljem Pjerom Žalicom, poznatim po filmovima „Gori vatra“ i „Kod Amidže Idriza“, Mira Banjac ima reči hvale:

  „Znala sam i njegovog oca i bilo mi je drago da upoznam Pjera. On je pametan, misleći reditelj. Radi tiho. Sa njim nema frke, nema uznemiravanja i snimanje je prošlo u tišini, ljubavi i miru“.

  Poznata po brojnim transformacijama i različitim ulogama, u filmu „Koncentriši se, baba“ Mira Banjac promenila je jezik. Na pitanje da li je bilo teško preći na bosansku ijekavicu, glumica odgovara da to nije bio nikakav problem:

  „Znam taj jezik, znam te ljude. Mi smo ipak komšije“.

  Mira Banjac: „Što se tiče moje karijere - film 'Koncentriši se, baba' mi je crveno slovo“.
  © Foto : Obala Art Centar
  Mira Banjac: „Što se tiče moje karijere - film 'Koncentriši se, baba' mi je crveno slovo“.

  Film “Koncentriši se, baba” nastao je u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Turske, a premijeru je imao na otvaranju prošlogodišnjeg 26. Sarajevo Film Festivala.

  Tagovi:
  Mira Banjac
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga