15:33 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 220
  Pratite nas

  „Priča o Svetom Savi“, predstava koja se u znak obeležavanja Savindana izvodi u Malom pozorištu „Duško Radović“, prilika je da deca i mladi i kroz umetnost razumeju zašto je Sava Nemanjić živa vrednost naše kulture, objašnjava njen reditelj Saša Gabrić.

  Najvažnije vrednosti naše kulture

  „Priče o Svetom Savi živo su prisutne u našem narodu kao i jedna gotovo organska potreba da povest o njemu prenesemo novim generacijama. Ta priča u svim svojim elementima potvrđuje najvažnije vrednosti naše kulture“, kaže za Sputnjik Saša Gabrić reditelj predstave za decu i mlade „Priča o Svetom Savi“.

  Povodom obeležavanja Savindana, predstava će biti izvedena u Malom pozorištu „Duško Radović“, u subotu, 23. januara u 17 časova i u nedelju, 24. januara u 12 časova. Nastala po tekstu Bratislava Petkovića, ova priča prati život Rastka Nemanjića, srpskog princa, monaha, igumana manastira Studenica, književnika, diplomate i prvog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

  „Ono što smo mi propustili u našem obrazovanju, današnja deca ne propuštaju. Oni već znaju ko je Sveti Sava, a i mesec januar u svim školama i vrtićima posvećen je njemu. Život i put Svetog Save uzor su najviših vrednosti koje treba da negujemo, a među kojima važno mesto zauzimaju pismenost i učenje“, smatra reditelj.

  Priča o Svetom Savi
  © Foto : Ž. Sinobad
  Priča o Svetom Savi

  Umesto da vlada, izabrao da uči

  Predstava je namenjena školskoj deci i govori o tome kako je Rastko, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, umesto vlasti izabrao obrazovanje i veru.

  „Kada je Rastko bio dete, postojala je samo jedna knjiga na srpskom jeziku, a to je ’Miroslavljeno jevanđelje’. Osim ratničkih veština koji je svaki vladarev sin morao da zna, njegovo je detinjstvo obeležilo učenje. Rastkov odlazak na Svetu Goru u manastir koji je bio riznica znanja, bio je put knjige, učenja, put vere i prosvećenja. U predstavi, mi smo insistirali na znanju, na učenju, naravno i na veri i odnosu sa porodicom, prijateljima. Te su vrednosti važne za mladost, za formiranje čoveka“, kaže Saša Garbić.

  Veličina i sjaj srpske kulture oslikana u liku Svetog Save
  © Foto : Ž. Sinobad
  Veličina srpske kulture oslikana u liku Svetog Save

  Premijera u kripti Hrama Svetog Save

  U predstavi igraju Bogdan Bogdanović (Rastko, Sava), Nebojša Ljubišić (Nemanja), Aleksandra Anđelković (Ana), Saša Kuzmanović (Nikanor), Lazar Miljković (Jovan) i Katarina Dimitrijević (Đurđinka).

  „Bogdan Bogdanović fantastično se snašao u ulozi Rastka Nemanjića. Prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta Nebojša Ljubišić igra Stefana Nemanju. Scenograf i kostimograf iz Narodnog pozorišta gostovali su na ovoj predstavi i zaista napravili raskošan ambijent tako da smo podigli nivo, a i Malo pozorište se zaista pokazalo kao veliko“, tvrdi Garbić.

  Predstava je prvi put igrana u kripti Hrama Svetog Save prošle godine povodom obeležavanja osamstote godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve 2019. godine, i od tada je na repertoaru u Malom pozorištu „Duško Radović“.

  „Kada smo prvi put izveli predstavu bilo je iznenađujuće dobro i divno što potvrđuje da sve generacije prepoznaju najvažnije vrednosti našeg naroda. Priča o Svetom Savi i dalje živi u našoj kulturi“, zaključuje reditelj.
  Tagovi:
  Malo pozorište „Duško Radović“, Sveti Sava
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga