04:33 25 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1060
  Pratite nas

  Sve je ’preeksploatisano’. Evropa postaje ono što su Sjedinjene države nekada bile, ali sa mnogo lakšim pristupom, rekao je Emir Kusturica poslednjeg dana festivala prilikom projekcije filma „Kamenolomac“ i razgovora sa rediteljskim dvojcem, braćom De Serio.

  Dodelom nagrada za najbolje filmove zatvoren je četrnaesti po redu Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, a poslednjeg dana prikazani su i filmovi „Kamenolomac“ Đanluke i Masimilijana De Serioa kao i poslednji film Kim Ki DukaRastvaranje“ koje su pratili razgovori Emira Kusturice sa autorima i saradnicima.

  Evropa je preeksploatisana

  Film „Kamenolomac“ tematizuje borbu ljudi koji su izgubili bitku sa pravdom, a autori, braća De Serio objasnili su kako su došli do te problematike.

  „Pre nekoliko godina smo pročitali u novinama da je jedna Italijanka umrla na polju tokom radnog vremena. Vlasnik poseda ju je eksploatisao. Ta činjenica nas je, nažalost, podsetila na našu ličnu, porodičnu priču koja se dogodila pre 17 godina, kada je naša baka umrla na istom prostoru i u istim životnim uslovima, jer je isto tako bila radnik na njivi. Počeli smo sa idejom da se vreme,  tokom svih ovih godina, nije promenilo,“ rekli su autori.

  „Sve je ’preeksploatisano’“, nadovezao se Kusturica.

  „Evropa postaje ono što su Sjedinjene države nekada bile, ali sa mnogo lakšim pristupom“, tvrdi on.

  Emir Kusturica u razgovoru sa braćom De Serio
  © Foto : Kustendorf
  Emir Kusturica u razgovoru sa braćom De Serio

  Kim Ki Duk, figura kakvu Zapad nema

  Emir Kusturica razgovorao je i sa Dinarom Žumagalijevom koja je producirala film Kim Ki DukaRastvaranje“ i u njemu igrala glavnu ulogu.

  „Žao mi je što moj drug nije više sa nama. Ovaj film je potvrda da je on bio veliki talenat i da je sa vama napravio, mogu da kažem, vrlo ozbiljan i dubok film“, rekao je Kusturica.

  „Bio je figura kakvu Zapad nema. I zato mi je jako drago što je snimio film kod vas u Kazahstanu“, priznao je domaćin festivala.

  Zlatno jaje za filmove „Presuda u slučaju K.“ i „Pravo po rođenju“

  Četrnaesti Kustendorf završen je dodelom nagrada filmovima iz takmičarkog programa, a Zlatno jaje dobila su dva filma: „Presuda u slučaju K.“, reditelja Uzgira Anila iz Austrije i film „Pravo po rođenju“, rediteljke Inbar Horeš iz Izraela.

  Žiri u sastavu Miki Manojlović, Aliče Rorvaher, Bruno Tarijer i Mišel Amatje odluku su doneli jednoglasno.

  „Ta dva filma su po našem mišljenju najbolja jer imaju sve. Imaju vrlo dobre priče, odlično su režirani, snimljeni i montirani, gluma je dobra, sve“, rekao je glumac Miki Manojlović prilikom saopštavanja imena dobitnika.

  Manojlović je istakao da su svi reditelji čiji su se filmovi našli u takmičarskom programu 14. Kustendorfa veoma talentovani.

  „Nadamo se da će reditelji svih filmova, naročito autori dva pobednička filma postati veliki reditelji. U bliskoj budućnosti“, kazao je slavni glumac.

  Zlatno jaje za filmove „Presuda u slučaju K.“ i „Pravo po rođenju“
  © Foto : Kustendorf
  Zlatno jaje za filmove „Presuda u slučaju K.“ i „Pravo po rođenju“

  Nagrada Srebrno jaje pripala je filmu „Kiša“ reditelja Pjotra Milčareka iz Poljske, za koji član žirija, Bruno Tarijer tvrdi da ovaj film dobro kombinuje humor, crtanje i zvuk, univerzalnog je jezika i navodi na razmišljanje.

  Bronzano jaje dobio je film „Konzumirati savremeno“, rediteljke Ane Aleksovske iz Severne Makedonije koji govori o umetnosti i gladi.

  Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju kameru dobio je Sezar Stolecki za film „Dome, slatki dome“ u režiji Poljakinje Agate Pušč.

  Članovi žirija: Miki Manojlović, Aliče Rorvaher, Bruno Tarijer i Mišel Amatje
  © Foto : Kustendorf
  Članovi žirija: Miki Manojlović, Aliče Rorvaher, Bruno Tarijer i Mišel Amatje
  Specijalna nagrada reditelju koji je transformisao ženu, muškarca i dete

  Specijalna nagrada ove godine dodeljena je filmu „U čamcu“, reditelja Bajzaka Mamatalijeva iz Kirgistana.

  „Specijalno priznanje žirija ide reditelju koji je transformisao nekoliko elemenata, ženu, muškarca i dete, u ovom filmu. Učinio je to na šaljiv i snažan način, i u pitanju je film koji je stvaran, ali isto tako i parabola. Koliko simboličan, u isto vreme je i realan film. Čak i u bajkama već znate kraj, ali radosni ste da ćete opet nešto slično pogledati“, rekla je članica žirija Aliče Rorvaher u svom obrazloženju.

  Dodela nagrada na 14. Kustendorfu
  © Foto : Kustendorf
  Dobitnici će nagrade sa 14. Kustendorfa dobiti poštom
  Četrnaest godina dobrih vibracija i filmova

  Osnivač festivala Emir Kusturica na samom zatvaranju poručio je da on i njegovi saradnici iz godine u godinu pokušavaju i uspevaju da donesu dobre vibracije i filmove i istakao da je veoma srećan što je još jedan festival održan.

  „Posebno sam radostan što svake godine imamo po 300, 400, 500 filmova, od kojih se za polovinu može reći da su odlični“, zaključio je Kusturica.

  Tagovi:
  Emir Kusturica, Kustendorf
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga