20:18 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 17
  Pratite nas

  Proširenje kolekcije, saradnja sa drugim ustanovama u regionu i šire, osavremenjavanje stalne postavke i obrazovanje nove publike, ciljevi su kandidata za direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koji su danas predstavljeni pred Upravnim odborom te ustanove.

  Kandidati za direktora MSU pred Upravnim odborom

  Četvoro kandidata - istoričarka umetnosti bivša upravnica Savremene galerije u Subotici i Narodnog muzeja u Šapcu Nela Tonković, umetnička direktorka privatne beogradske galerije „Novembar", istoričarka umetnosti Marijana Kolarić, bivši vršilac dužnosti direktora Mizeja savremene umetnosti Slobodan Nakarada i teoretičar performativnih i vizuelnih umetnosti i pozorišni reditelj Branko Popović predstavili su svoje programe rada i razvoja MSU u naredne četiri godine.

  Njih su saslušali predsednik Upravnog odbora MSU Vladislav Šćepanović i članovi Svetlana Mitić, Aleksandar Leka Mladenović, Nikola Kolja Božović i Sanja Poštić koji će izabrati najboljeg kandidata i svoju odluku proslediti Ministarstvu kulture.

  Nela Tonković: Osavremeniti stalnu postavku

  Nela Tonković, čija je nedavna smena sa mesta direktora Narodnog muzeja u Šapcu izazvala buru u javnosti, smatra da treba osavremeniti stalnu postavku, proširiti zbirku MSU-a uz povezivanje sa sličnim ustanovama u Srbiji i svetu kroz zajedničke izložbe.

  Ona je kao svoje ciljeve, ukoliko bude postavljena na čelo MSU, navela animiranje donatora i organizovanje kvalitetnih programa koji bi obrazovali novu publiku.

  Marijana Kolarić: Razvoj programskih sadržaja

  Marijana Kolarić, svojevremeno stručni saradnik za kulturu u gradskoj upravi Pančeva, kao svoje ciljeve navela je obradu i unapređenje kolekcije, razvoj programskog sadržaja, unapređenje ljudskih resusra, sklapanje dugoročnih partnerstava i saradnje, unapređenje sopstvenih sredstava Muzeja, a u vreme pandemije, smatra, treba razvijati digitalnu sferu.

  Branko Popović: Ugledati se na ustanove u svetu

  Branko Popović, koji je veći deo karijere proveo u inostranstvu i živi na relaciji Italija - Novi Sad, smatra da Muzej savremene umetnosti treba da stremi višoj poziciji u regionu i da usvoji nova iskustava uspešnih institucija iz sveta.

  Slobodan Nakarada:Nije presudno biti istoričar umetnosti

  Slobodan Nakarada, koga je na mestu vršioca dužnosti direktora MSU prošle godine zamenio Viktor Kiš, podsetio je članove UO da je rekonstrukcija zgrade na Ušću završena tokom njegovog mandata (2015-2020) i istakao da je v.d. stanje bilo osnovna prepreka u razvoju institucije posle otvaranja renoviranog zdanja.

  Nakarada je rekao da nije presudno da na mestu direktora bude istoričar umetnosti i istakao svoju dobru saradnju sa stručnim većem i kustosima.

  Konkurs za direktora MSU-a raspisan je nakon što je istekao mandat vršiocu dužnosti direktora Viktoru Kišu.

  Kiš je na to mesto postavljen pre godinu dana odlukom Vlade Srbije iako je prethodno sproveden konkurs na koji su se javili Vladislav Šćepanović, kustos Muzeja Zoran Erić, istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević i dotadašnji v.d. direktora Slobodan Nakarada.

  Njegov izbor kao i rukovođenje pratile su burne reakcije stručne javnosti, zbog čega je predsednik UO Vladislav Šćepanović u više navrata isticao kao prioritet hitno raspisivanje konkursa i postavljanje stručne osobe na čelo Muzeja savremene umetnosti.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  Muzej savremene umetnosti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga