07:06 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  93155
  Pratite nas

  Udruženje književnika Srbije objavilo je saopštenje u kom kritikuje navode pisca Svetislava Basare o pesnikinji Desanki Maksimović u njegovom romanu „Kontraendorfin“, koji je ovenčan NIN-ovom nagradom.

  Saopštenje Udruženja književnika Srbije prenosimo u celosti:

  „Tražimo pomilovanje za grešnog našeg kolegu Svetislava Basaru povodom njegovog romana ‘Kontraendorfin’ u kome je opisao nešto što se nikada nije desilo sa nebeskom Desankom Maksimović. I oprosti mu Bože, jer ne zna što čini u svom delu ovenčanom prestižnom NIN-ovom nagradom.

  Ukazujemo ovom prilikom na opšti vrednosni pad kriterijuma izdavača i urednika u izdavačkim kućama, kao i žirija, što dovodi i do ovakvog omalovažavanja ne samo Desanke Maksimović, već nameće trend omalovažavanja srpskih književnih velikana čime se obezvređuju kulturni identitet srpskog naroda i kulturne vrednosti koje su oni stvorili.

  Žao nam je što se NIN nije izdigao iznad strasti samoporicanja iskazanih u nagrađivanju Basarine umotvorine. Želimo, da nekada naš najugledniji nedeljnik bude opet ono što je i bio. Put zatiranja naših književnih vrednosti nije put NIN-ovog izbavljenja.

  Ovo se moglo desiti u „jednoj zemlji na Balkanu“ samo kao slepilo.

  Želimo od srca, kolegi Basari, žiriju i NIN-u da progledaju. Ovakve pojave u srpskoj književnoj kulturi ‘no basaran’, jer nivo svesti čitalaca je iznad teofilizacije Srbije.

  Desanka, oprosti nam“.

  Tagovi:
  reagovanje, udruženje, Književnici, NIN, roman, Basara
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga