09:00 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  „Dara iz Jasenovca“, film koji je potresao region (38)
  21284
  Pratite nas

  Lik Dare iz Jasenovca prema istoimenom filmu Gage Antonijevića život je udahnula mlada Biljana Čekić. Ova trinaestogodišnja devojčica iz sela Sreflije kod Kozarske Dubice pre samo godinu dana nije mogla ni da sanja da će joj se ostvariti životni san.

  Devojčica koja je oživela lik Dare iz Jasenovca

  Film Predraga Gage AntonijevićaDara iz Jasenovca“ zasnovan na istinitim događajima i svedočenjima žrtava iz rata gledaoci iz Čikaga, Dalasa, Hjustona, Atlante, Feniksa i drugih metropola Sjedinjenih Američkih Država imaće priliku da pogledaju od 5. februara. Film su podržali Vlada Republike Srbije i Filmski centar Srbije i predstavljaće našu državu u trci za 93. nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke – Oskar, u kategoriji za najbolji međunarodni film. Sve to trinaestogodišnjoj Biljani Čekić iz sela Sreflije kod Kozarske Dubice deluje nestvarno.

  „Ne mogu da verujem da će me cela Amerika uskoro gledati. Presrećna sam zbog toga, ali moram da priznam da imam malu tremu“, kaže za Sputnjik Biljana Čekić.

  Biljana Čekić
  © Foto : Privatna arhiva
  Biljana Čekić

  Pre uloge koja ju je proslavila u svom mestu, pa i šire, Biljana je glumila samo u školskim predstavama.

  „U školi je bio kasting. Nastavnica nam je podelila papire da se prijavimo ako želimo i ja sam odlučila da okušam sreću. Na kastingu sam ulazila u uže krugove i na kraju dobila glavnu ulogu“, priča nam Biljana koja je na kastingu izvodila replike iz filma „Dara iz Jasenovca“.

  Zločin predstavljen iz perspektive devojčice

  Dirljiva istorijska priča o Dari iz Jasenovca predstavlja nam stradanje srpskog naroda u logorima smrti za vreme Drugog svetskog rata i to iz perspektive desetogodišnje devojčice. Film tematizuje razaranje porodice usled užasnih ratnih okolnosti i prati usamljenu devojčicu Daru u misiji da spasi jedinog preostalog člana njene porodice, dvogodišnjeg brata Buda.

  „Kada sam prvi put pročitala tekst bilo mi je tužno“, priznaje Biljana.

  „Nije mi bilo teško da zapamtim tekst, nije mi bilo teško da se uživim, ali jeste mi bilo potresno da iznesem scene sa mlađim bratom. Te sam scene najemotivnije doživela i otuda su mi najteže pale“, otkriva ona.

  Njena prabaka preživela je Jasenovac

  Priče iz Jasenovca nisu joj bile nepoznate, s obzirom na to da je taj logor preživela i njena prabaka.

  „Moja prabaka je bila u Jasenovcu, a ja sam o njenom iskustvu slušala od bake i od tate koji su mi objasnili šta je zapravo bio Jasenovac“, navodi Biljana.

  Dara iz Jasenovca
  © Foto : Aleksandar Letic
  Dara iz Jasenovca
  Nastaviću da se bavim glumom

  Dok je snimala film, Biljana je odsustvovala iz škole, što je ubrzo nadoknadila. A onda je stigla i slava.

  „Svi me u školi i u gradu preoznaju. Ponosni su što potičem iz ovog mesta, drago im je i navijaju za mene“, kaže uz osmeh mlada glumica kojoj je celokupan rad na ovom filmu neprocenljivo iskustvo.

  „Na snimanju mi je bilo super. Toliko zanimljivih ljudi, toliko nezaboravnih trenutaka. Mnogo mi se dopada energija koja vlada na filmskom setu“, otkriva ona.

  Za reditelja Predraga Gagu Antonijevića, kao i scenaristkinju Natašu Drakulić, mlada Biljana ima samo reči hvale, a ističe da je mnogo naučila i od svojih starijih kolega, glumaca Marka Janketića i Igora Đorđevića.

  Iako ne pohađa školu glume, Biljana se odlično snašla u ovako zahtevnoj ulozi, a Marko Janketić smatra da ova izuzetna devojčica poseduje dar koji se zasniva na instinktivnom osećaju za glumu.

  „Planiram da nastavim da se bavim glumom. Ovo je zaista bilo predivno iskustvo i volela bih da imam priliku da zaigram u još nekom filmu. San mi je da imam filmsku karijeru“, iskrena je ona.

  Dok čeka premijeru u Republici Srpskoj, Biljana nastavlja sa svojim životom, ide u školu, uči i sanja crveni tepih, a na pitanje ko su joj glumački uzori, Biljana jasno odgovara:

  „Miloš Biković“.

  Tema:
  „Dara iz Jasenovca“, film koji je potresao region (38)
  Tagovi:
  Dara iz Jasenovca
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga