11:49 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  1753
  Pratite nas

  Ukoliko se pitate: koliko se promenila Lorensova Arabija od početka 20. veka do danas – odgovore ćete pronaći u ovom duhovitom štivu autorke Marine Bulatović. Prvi put posle Lorensa, Marina Bulatović opisuje tajanstveni Orijent gde je živela desetak godina, sve do leta 2016.

  Ova knjiga ruši predrasude i otkriva nam Saudijsku Arabiju u drugačijem svetlu nego što je poznajemo. Tako saznajemo da su kamile i prašnjave puteve zamenili džipovi koji sumanuto jure autostradama, da su nekadašnja šatorska naselja postala otmene stambene četvrti, a šoping molovi od stakla i čelika postali savremeni „sukovi“.

  Autorka na vrlo pitak i prijemčiv način otkriva emancipaciju tamošnjih žena koje polako prestaju da robuju tradiciji, pa sada voze automobile, a crne abaje odlažu na depo modne istorije, dok istovremeno muškarci postaju sve veće žrtve tradicije.

  Treće izdanje romana „Nina od Arabije“ u Srbiji objavila je IK „Mali Nemo“ iz Pančeva, a prošle godine za Crnu Goru i BiH ovaj roman objavila je IK „Nova knjiga“ iz Podgorice.

  Poznati srpski glumci Neda Arnerić, Ljiljana Blagojević, Iva Štrljić i Nenad Nenadović su u formi kratkog video-zapisa, kroz čitanje odlomaka, predstavili knjigu „Nina od Arabije“ i tako korisnicima društvenih mreža i interneta dočarali atmosferu ovog romana.

  „Nina od Arabije“ je prvi roman na Balkanu koji se čitaocima predstavlja viralnim putem, kroz „oživljene“ i svima dostupne odlomke.

  Marina Bulatović danas živi i radi u Kanadi, dopisnik je portala Sputnjik Srbija i RTS Dijaspora, kao i „Ilustrovane Politike", „Biznis Magazina" i magazina „Turistički svet".

  Vladimir Kecmanović o romanu „Nina od Arabije“

  „’Nina od Arabije‘ je roman o ženi koja ne dozvoljava da joj stvarnost uništi snove. Zahvaljujući tome, snovi joj se pretvaraju u stvarnost. Bez eskapizma, ali i bez gorčine slikajući svet u kome živimo, i upravo zahvaljujući sposobnosti da gorku pilulu svog vremena proguta sa osmehom, Marina Bulatović je napisala svojevrstan udžbenik optimizma“, rekao je Vladimir Kecmanović, pisac i scenarista.

  Tagovi:
  Saudijska Arabija, književnost, roman
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga