16:26 02 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  12410
  Pratite nas

  Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković prvi put je posetila Ruski dom u Beogradu, gde se sastala sa direktorom Jevgenijem Baranovim.

  Pitanja o aktivnostima Ruskog centra za nauku i kulturu, jačanju saradnje na polju razvoja bilateralnih društvenih, kulturnih, naučno-obrazovnih i informativnih odnosa, uključujući i pitanje ratifikacije Sporazuma potpisanog oktobra 2019. godine između Vlade Ruske Federacije i Vlade Srbije o osnivanju i uslovima delatnosti kulturno-informativnih centara bila je tema sastanka direktora Ruskog doma Jevgenija Baranova i ministarke kulture i informisanja Srbije Maje Gojković, saopšteno je iz Ruskog doma.

  Ministarki kulture Srbije uručena je originalna stranica ruskog nedeljnika „Pčela“ iz 1876. godine sa gravurom „Zaleđe srpske vojske“ iz ciklusa radova ruskog slikara Vasilija Polenova „Album ruskog dobrovoljca“ u znak sećanja na 145. godišnjicu od početka Prvog srpsko-turskog rata i pomoć koju je Rusija pružila Srbima tokom tog rata. Tada su u redove srpske vojske stupili ruski dobrovoljci – vojnici i oficiri, a čuveni ruski slikar Vasilij Polenov je ratovao u redovima ruskih dobrovoljaca i za ispoljenu hrabrost odlikovan ordenom Takovskog krsta.

  Sastanku u Ruskom domu prisustvovao je popularni srpski i ruski filmski i pozorišni glumac Miloš Biković, koji je juče izabran na mesto predsednika Grupacije za kinematografiju pri Privrednoj komori Srbije.

   

  Tagovi:
  Ruski dom
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga